Spis treści
Właściwości cebuli zdrowotne i odżywcze
Cebula od wieków jest dostępna w kuchni ze względu na swoje walory smakowe. Poza tym, od równie dawna, warzywo jest wykorzystywane jako środek leczniczy. Medycyna ludowa mówi, że cebula była wykorzystywana między innymi na bóle reumatyczne, problemy trawienne i przede wszystkim na przeziębienie.
Cebula jest bogata w:
- witaminę C
- magnez
- potas
- krzem
- cynk
- fosfor
- substancje bakteriobójcze
Oznacza to więc, że cebula ma minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu i działa na różne infekcje i choroby. Co ciekawe naukowcy odkryli, że cebula może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Cebula ma działanie rozrzedzające krew. Dzięki temu może skutecznie zapobiegać zakrzepom. Dzięki dużej zawartości potasu obniża ciśnienie u osób chorych na nadciśnienie tętnicze. Cebula jest też dobra na problemy trawienne i przeciwdziała zaparciom.
Zobacz, jak zrobić syrop na przeziębienie z cebuli - prosty przepis.
Syrop z cebuli na kaszel
Wykonanie syropu z cebuli jest dziecinnie proste. To receptura pochodząca od naszych babć, która przechodzi z pokolenia na pokolenie. Syrop z cebuli ma działać przeciwko przeziębieniu, pomagając pozbyć się objawów choroby, gdy tylko się pojawią. Syrop z cebuli jest dobry na oczyszczenie dróg oddechowych i odksztuszanie wydzieliny. Lekarze zalecają syrop z cebuli szczególnie dla dzieci.
Przepis na syrop z cebuli
Do wykonania syropu z cebuli potrzebujemy tylko dwóch składników, które każdy ma w domu. Są to cebula i cukier.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i umieszczamy w naczyniu. Całość zasypujemy cukrem i mieszamy. Tak przygotowaną miksturę przykrywamy i zostawiamy na kilka godzin. Gdy cebula puści soki syrop jest gotowy do podania.
Jak zrobić syrop z cebuli na kaszel? Cebula - sprawdzony spo...
