Majówka 2018. Jak zdrowo i smacznie grillować? PRZEPISY NA GRILLA

MADA
Majówka 2018. Jak zdrowo i smacznie grillować? PRZEPISY NA GRILLA
Majówka 2018. Jak zdrowo i smacznie grillować? PRZEPISY NA GRILLA 123rf
Majówka to tradycyjnie rozpoczęcie sezonu przy grillu. Coraz częściej przyjęcia urodzinowe czy imieninowe, ale także przyjacielskie spotkania urządzamy na świeżym powietrzu. Można to zrobić w ogrodzie, na działce za miastem albo w specjalnie wyznaczonym do grillowania miejscu. A takich w każdym mieście, miasteczku i wsi jest coraz więcej. Bo Polacy kochają jeść pieczone mięsa, ryby i warzywa. W tym roku w pierwszym tygodniu maja wystarczy wziąć trzy dni urlopu, by wolnym cieszyć się przez cały tydzień. Wielu z nas z pewnością każdego dnia jeść będzie grillowane dania. I choć młode pokolenie nie pamięta Polski „bez grilla”, to jednak wciąż nie robimy tego zbyt umiejętnie. A to niezwykle istotne dla zdrowia i życia.

Jak zdrowo i smacznie grillować? PRZEPISY NA GRILLA

Mięsa, warzyw i ryb nie powinno się piec w płomieniach i w dymie. Lepiej robić to na rozżarzonym węglu drzewnym lub drewnie z drzew liściastych. Najlepiej jest także kłaść przygotowane potrawy na aluminiowych tackach lub foremkach i nie wrzucać na ruszt mięsa peklowanego. Na ruszcie można przygotować niemalże wszystko. Od mięs i ryb poczynając, na warzywach i owocach kończąc.

Polacy najchętniej jedzą jednak karkówkę, żeberka, kiełbaski i kaszankę. Na rynku dostępna jest coraz większy wybór różnego rodzaju przypraw przeznaczonych typowo do dań z grilla. Warto jednak poeksperymentować i zamiast gotowej mieszanki ziół spróbować skomponować swoją własną.

Grillowane owoce z kolei to propozycja nie tylko dla dzieci, ale także na smaczny deser dla wszystkich uczestników przyjęcia. Nawet jeśli grill to czasem jedzenie praktycznie polowe, to nie zapominajmy o estetycznym podaniu, zwłaszcza podczas większych przyjęć. Większość z nas, szukając przepisów na tę okazję, bierze pod uwagę, jak jedzenie będzie się prezentowało na talerzu. Może warto zrezygnować ze styropianowych talerzyków i zadbać, by jedzenie cieszyło nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Pamiętajmy też o tym, by na stole nie zabrakło sałatek i surówek przyrządzonych ze świeżych warzyw. Zjadane z warzywami witaminy skutecznie rozprawią się z ewentualnymi szkodliwymi związkami. Ważną rolę do spełnienia mają tu witaminy o działaniu antyoksydacyjnym, które zabezpieczą przed działaniem wolnych rodników. Poza tym jedząc warzywa, nasycamy żołądek, a to oznacza, że zjemy wtedy zdecydowanie mniej wysokoenergetycznych i tłustych grillowanych przysmaków.

Nieodłącznym elementem grillowego zestawu są sosy i dipy. Polacy najchętniej zjadają sos czosnkowy, ale można zrobić wiele innych: szczypiorkowy, z zielonym ogórkiem albo pomidorowo-paprykowy (przepis poniżej).

Najprostszy sos czosnkowy można zrobić mieszając opakowanie naturalnego jogurtu z 2 łyżeczkami majonezu, soląc, pieprząc i dodając mielony lub świeży czosnek (można też dodać garść świeżych ziół w zależności od upodobania).

***
Zobacz też:
Jak wybrać idealny grill? - Przy wyborze grilla trzeba zwrócić uwagę na to, jak często będziemy go używać i gdzie będziemy go używać - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" Magdalena Tacik, prowadząca program "Musisz to mieć" na HGTV. Jakie grille są najpopularniejsze?

Jak zdrowo i smacznie grillować? PRZEPISY NA GRILLA

Mięsna szpadka w trzech smakach

Składniki:
100 g fileta z indyka
100 g polędwiczki wieprzowej
100 g schabu bez kości
2 łyżki oleju
musztarda sarepska
Składniki przyprawy:
do indyka: sól, kurkuma, miód, musztarda, imbir
do polędwiczki: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek, majeranek
do schabu: sól, papryka słodka, płatki chilli, zioła prowansalskie

1. Mięso oczyścić z błonek, umyć, lekko rozklepać tłuczkiem, doprawić poszczególnymi przyprawami, a następnie natłuścić olejem i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
2. Każdy kawałek nadziać na dwie szpadki do szaszłyków i grillować na średnio rozgrzanym ruszcie z obydwu stron. Podawać z musztardą sarepską. Można ozdobić warzywami grillowanymi lub surowymi.

Słodkie szaszłyki
Składniki:
pianki marshmallows
maliny, truskawki
pokrojone jabłka, banany, ananas
syrop klonowy lub miód
drewniane patyczki do szaszłyków

1. Na patyczki do szaszłyków naprzemiennie nadziać pianki i owoce. Opiekać je około pięciu minut na grillu, aby owoce się podgrzały, a pianki lekko przyrumieniły.
2. Szaszłyki przełożyć na talerzyki i skropić syropem klonowym lub miodem.

Żeberka w marynacie miodowej
Składniki:
1,5 kg żeberek wieprzowych
250 ml keczupu
60 ml miodu
60 ml sosu sojowego
przyprawa grillowa do mięsa lub do żeberek

1. Najpierw należy przygotować marynatę: w głębokiej misce wymieszać ze sobą keczup, miód, sos sojowy i przyprawę grillową do żeberek. Żeberka obtoczyć i zanurzyć w marynacie. Przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.
2. Gotowe żeberka owinąć osobno w folię i położyć na rozgrzanym grillu.
3. Piec około 30-35 minut, obracając od czasu do czasu. Upieczone żeberka wyciągnąć z folii i położyć na chwilę na grillu, aby się ładnie zrumieniły.

Stek klasyczny
Składniki:
stek wołowy
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka masła
sól, świeżo mielony pieprz
gałązka rozmarynu
ząbek czosnku

1. Umyty stek osuszyć na ręczniku papierowym. Posmarować oliwą, a następnie obficie posypać pieprzem. Stek położyć na rozgrzany grill lub patelnię grillową. Smażyć po 2-4 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć gotowe mięso na talerz, posolić. Na wierzch gorącego steku położyć gałązkę rozmarynu, rozgnieciony ząbek czosnku, a na koniec masło. Pozostawić go tak na kilka minut, aż masło się roztopi i mięso „odpocznie”.

Pomidorowo-paprykowy sos do mięs
Składniki:
kilka suszonych, aromatycznych pomidorów
jeden pomidor świeży
jedna świeża czerwona papryka kilka kropli sosu tabasco
łyżeczka octu jabłkowego
oliwa z oliwek

1. Ze świeżego pomidora usunąć środek, obrać ze skórki, suszone pomidory pokroić drobno, z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić. Wrzucić do wysokiego naczynia, zmiksować z oliwą, octem, sosem tabasco. Dla smaku można dodać szczyptę soli.

POLECAMY:

Najgorsze mieszkania do wynajęcia

Gdzie są najlepsze burgery i pizza w Poznaniu?

Mapa inwestycji 2018

10 ciekawostek o świniach

Wszystko o Lechu Poznań [NEWSY, TRANSFERY]

Skąd się wzięły nazwy tych miejsc w Poznaniu?

Zobacz też: Sklepy otwarte w majówkę (1, 2, 3 maja) w Poznaniu? Zobacz godziny otwarcia w długi weekend majowy [BIEDRONKA, LIDL, TESCO, ŻABKA]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Majówka 2018. Jak zdrowo i smacznie grillować? PRZEPISY NA GRILLA - Głos Wielkopolski

Wróć na i.pl Portal i.pl