POTRAWY WIGILIJNE
Oczywiście każdy dom ma swoją tradycję, ale są potrawy, które je się chyba w każdym domu i trudno sobie bez nich wyobrazić kolację wigilijną. Do najbardziej typowych dań tego dnia należą:
- barszcz z uszkami
- pierogi z kapustą i grzybami
- kluski z makiem
- karp smażony
- karp w galarecie
- krokiety z kapustą i grzybami
- kapusta z grochem
- kutia
- makowiec
- paszteciki z kapustą i grzybami
- ryba po grecku
12 potraw wigilijnych: oto sprawdzone przepisy na pyszne i t...
RYBA PO GRECKU PRZEPIS
Składniki:
8 kostek ryby mrożonej ryba po grecku
1/2 selera
4 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
koncentrat pomidorowy
1/2 łyżki soli
kilka liści laurowych
olej do smażenia
1/4 łyżeczki pieprzu
cukier do smaku
Przygotowanie:
Warzywa (marchewki, pietruszkę, seler) należy zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Kostki ryby należy posolić i odczekać, aż się rozmrozi. Następnie rozmrożoną rybę obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć. Do uduszonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Po usmażeniu ryby, można albo rozdrobnić ją i dodać do warzyw, albo ułożyć warstwami.
Nie chcesz przytyć w święta? Uważaj na to, co jesz w Wigilię...
ŚLEDŹ W OLEJU PRZEPIS
Składniki:
60 dkg solonych płatów śledziowych
3 duże cebule
sok z cytryny - wg uznania
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu ziarnistego
1 liść laurowy
pieprz mielony do smaku
olej do zalania śledzi
Przygotowanie:
Płaty śledziowe włożyć do zimnej wody i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie wodę zmienić, a śledzie moczyć kolejne 12 godzin. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. W dowolnym naczyniu ułożyć warstwę śledzi, skropić je sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Na śledziach ułożyć warstwę pokrojonej w półplasterki cebuli, kawałek liścia laurowego, ziarenko ziela angielskiego i ziarenko pieprzu. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy (ostatnia warstwa z cebuli). Wszystko zalać olejem tak, żeby ostatnia warstwa też była w nim zamoczona. Tak przygotowane śledzie odłożyć do lodówki na ok. 2 doby.
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PRZEPIS
Składniki:
Ciasto na pierogi: 4 szklanki mąki, 2 łyże-czki soli, 1 łyżka oleju, 2 szklanki ciepłej wody. Farsz: 1 litr suszonych grzybów, 1 kg kiszonej kapusty, 1 marchewka, 1 pietruszka, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, 3 cebule.
Sposób przygotowania:
Farsz: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na min. 6 godzin. Zagotować, dodać marchew i pietruszkę, gotować do miękkości, doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować w 300 ml wody do miękkości z dodatkiem soli (ok. 45-60 min), odcisnąć. Grzyby z warzywami odcisnąć z wywaru. Razem z kapustą zemleć w maszynce o dużych oczkach lub drobno posiekać. Zeszkloną na oleju cebulę, dodać do farszu, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać, dodać sól i olej. Dodając wodę, wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką, by odpoczęło. Rozwałkować, wycinać kółeczka i po nałożeniu farszu lepić pierogi. Gotować je do miękkości (ok. 3-5 min).

Potrawy wigilijne: tradycyjna wigilijna kutia z pszenicą, ma...
KARP PO ŻYDOWSKU PRZEPIS
Składniki:
1 karp (około 1,5 kg)
głowy i ogony z karpia przeznaczone do panierowania i usmażenia
4 duże cebule
1 marchewka
50 g migdałów
50 g rodzynek
1 listek żelatyny
świeżo zmielony czarny pieprz
cukier
sól
Przygotowanie:
Odcinamy głowę i ogon karpia, wkładamy do garnka razem z pozostałymi głowami i ogonami. Dodajemy marchewkę i 2 cebule pokrojone w talarki, solimy do smaku, zalewamy 1 l wody i gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny. Odcedzamy. Pozostałe cebule kroimy w kostkę, zalewamy połową wywaru i gotujemy do miękkości. Rybę kroimy w dzwonki, zalewamy druga połową wywaru, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Wyjmujemy ją łyżką cedzakową na głęboki półmisek, wywary łączymy, miksujemy. Dodajemy rodzynki, sparzone i obrane ze skórki migdały, dodajemy żelatynę rozpuszczoną według przepisu na opakowaniu. Doprawiamy solą, obficie pieprzem, nieco cukrem. Zalewamy tym rybę na półmisku, odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
POTRAWY WIGILIJNE. Lista 12 dań, które powinny znaleźć się n...
KARP PO POLSKU PRZEPIS
Składniki:
1 karp
1 łyżka masła
2 cebule
2 pietruszki
2 marchewki
2 łyżeczki miodu
500 ml jasnego piwa
1 pęczek natki pietruszki
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
Przygotowanie:
Sprawionego i umytego karpia dzielimy na dzwonka, solimy, wkładamy do płaskiego, szerokiego rondla wysmarowanego masłem. Dodajemy obrane i pokrojone w paseczki jarzyny, rozpuszczony w odrobinie wody miód. Następnie solimy, pieprzymy, zalewamy piwem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na silnym ogniu ok. 5 minut. Zmniejszamy ogień i delikatnie gotujemy 10-15 minut. Kawałki ryby wykładamy na półmisek, polewamy przecedzonym wywarem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
POLECAMY: