Przepis na mazurek wielkanocny królewski
Składniki:
- 40 dkg masła,
- 40 dkg mąki - 20 dkg mąki,
- 20 dkg krupczatki mąki,
- 15 dkg drobno posiekanych migdałów lub orzechów,
- starta skórka z 1 dużej cytryny,
- 4 żółtka ugotowane na twardo 1 żółtko surowe,
- szczypta soli
Mazurek wielkanocny - przepis
Przygotowanie:
- Masło ucieramy w makutrze na pulchną masę, dodajemy przetarte przez sitko ugotowane na twardo żółtka i jedno surowe rozcieramy, dodajemy cukier, skórkę starta z 1 cytryny, posiekane migdały lub orzechy, sól.
- Dodajemy mąkę zagniatamy ciasto i pozostawiamy w chłodnym miejscu na co najmniej 1 godzinę.
- 2/3 ciasta układamy na blasze wysmarowanej masłem i lekko posypanej mąką z reszty ciasta wytaczamy wałeczek grubości ołówka i układamy na wierzchu dookoła mazurka.
- Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na żółty kolor.
- Po upieczeniu lekko studzimy.
- Następnie nakładamy polewę czekoladową i dekorujemy według własnego pomysłu.
Polewa czekoladowa:
- 200 g dobrej gorzkosłodkiej czekolady,
- 1/4 szklanki wody,
- 1/3 szklanki śmietanki kremowej,
- 3 łyżeczki masła
Przygotowanie polewy:
- Czekoladę rozpuścić w wodzie na małym ogniu, dodać śmietanę i masło.
- Chwilę podgrzewać by masa miała konsystencje gęstego miodu.
- Należy natychmiast wylać na upieczone ciasto (bo zgęstnieje) i udekorować według własnej inwencji
Sprawdź inne wielkanocne przepisy:
- Jak zrobić mazurek wielkanocny według Magdy Gessler - przepis krok po kroku
- Przepisy na Wielkanoc: Schab w boczku z ziołami
- Ciasta na Wielkanoc - przepisy. Każdy może je zrobić!
- Jak przygotować mazurek królewski na Wielkanoc? [przepis]
- Przepis na jajka faszerowane na wielkanocny stół
- Jak pomalować jajka na Wielkanoc? Sposoby na pisanki [porady]

Wideo