Dobre źródło
Receptura na pełnowartościowy, smaczny chleb, jest niezmienna. Aby wypiek był udany, chleb potrzebuje dobrej jakości składników:
- podstawą są mąka i woda
- bogaty zakwas
- czas i umiejętności.
Wielu piekarzy doskonali swój warsztat przez długie lata, dążąc do idealnej konsystencji – chleba pulchnego, z miękkim środkiem i złocistą skórką.
Pieczywo jest źródłem węglowodanów w naszej diecie, które powinny dostarczać około połowy dziennego zapotrzebowania na energię. Każdy wypiek ma nieco inne wartości odżywcze, może zawierać różne alergeny i dodatki, dlatego warto przyjrzeć mu się uważnie i wybrać taki rodzaj pieczywa, który pozytywnie wpłynie na nasze ciało, a co za tym idzie – również na samopoczucie.
Oto wszystko, co musisz wiedzieć o chlebie! Kliknij w galerię i poznaj jego właściwości.
Taka jest rola pieczywa w codziennej, zbilansowanej diecie d...
