Od wczoraj wycofywane są ze sklepów „Pieczarki marynowane całe KRISTER” w słoikach 900 g. Sanepid wykrył, że produkt zawiera dwutlenek siarki, który jest składnikiem alergennym. Nie ma jednak informacji o dwutlenku siarki na etykiecie. Pieczarki są zatem niebezpieczne dla osób z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny.
Producentem jest Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Zakład Produkcyjny Krister Teresa Krupa z Dąbrowy Tarnowskiej. Produkt, w którym wykryto dwutlenek siarki pochodzi z partii nr 1 o dacie minimalnej trwałości 01.2020. Trwa postępowanie wyjaśniające przyczynę pojawienia się alergenu w pieczarkach.
Producent pod nadzorem sanepidu wycofuje cały asortyment: pieczarki całe i krojone o gramaturach 300 g i 900 g z każdej partii i z każdą datą przydatności do spożycia.
