Spis treści
To najlepszy chrzan. Ma „najwyższą zawartość chrzanu w chrzanie”
Przed świętami Wielkanocy na sklepowych półkach mamy ogromny wybór chrzanu różnych producentów. Zwykle nie zastanawiamy się zbytnio czym się różnią, bo chrzan to chrzan. Jednak jest to produkt jak każdy inny i przed zakupem najlepiej jest sprawdzić jego skład, żeby wiedzieć co się kupuje. Katarzyna Bosacka przeprowadziła test 5 najpopularniejszych chrzanów i oceniła przede wszystkim zawartość procentową korzenia chrzanu, ilość cukru i dodatków oraz smak.
– Kupiłam, spróbowałam i porównałam składy 5 popularnych chrzanów ze sklepu – napisała Bosacka w swoich mediach społecznościowych.

Według „zawartości chrzanu w chrzanie” na pierwszym miejscu uplasował się produkt marki Społem Kielce:
Społem Kielce – aż 70 procent korzenia chrzanu,
Motyl i Polonaise – 62 proc.,
Urbanek – 60 proc.,
Mosso – 50 proc.
Jednak ilość chrzanu to nie wszystko. Ważne są też inne składniki i dodatki, a najlepiej ich brak.
Cukier i mleko w proszku w chrzanie? Który ma ich najwięcej?
Ilość cukru w produkcie to kolejny wyznacznik dobrego chrzanu, oczywiście im mniej tym lepiej. Dlatego pod tym względem wygrywa Urbanek, który ma go najmniej, bo tylko 8 gramów na 100 g produktu:
Urbanek – 8 g/100 g,
Motyl – 8,7 g,
Mosso – 10 g,
Społem Kielce – 14 g,
Polonaise – 18 g.
Jednak ważnym wyznacznikiem jakości chrzanu jest też brak dodatku mleka w proszku, które producenci niestety lubią dodawać, ponieważ zagęszcza produkt i nadaje mu kremową konsystencję.
Dodatku tego nie zawierają chrzany Motyl, Urbanek i Mosso, natomiast Polonaise i Społem Kielce mają w swoim składzie mleko w proszku. Składnik ten dodatkowo podwyższa ilość węglowodanów i kaloryczność chrzanu, a także nadaje mu bardziej słodki, a więc też mniej ostry smak.
Jaki jest najzdrowszy chrzan na Wielkanoc? Liczy się też smak
Biorąc pod uwagę te kryteria najlepiej jest kierować się składem produktu przy jego wyborze. Im mniej składników tym lepiej. Chrzan powinien więc mieć wysoką zawartość korzenia chrzanu, nie mieć dodatku mleka w proszku i mieć dość niską zawartość cukru. Pod tym względem w teście Bosackiej najlepiej wypadł chrzan marki Motyl, który ma 62 proc. chrzanu, 8,7 g cukru i brak mleka w proszku.
Dziennikarka sprawdziła też smak produktu i okazało się, że właśnie chrzan Motyl, a także Społem Kielce mają najbardziej intensywny, wyrazisty i ostry smak. Bosacka radzi wybierać właśnie taki, a jeśli ktoś nie lubi ostrych smaków to wystarczy wymieszać chrzan z jogurtem naturalnym, żeby powstał sos chrzanowy idealny do jajek lub białej kiełbasy.