Warzywa tracą składniki odżywcze
Informacja ta została ujawniona przez ekspertów już dawno temu. W 2004 roku Donald Davis z Uniwersytetu w Teksasie wraz z innymi naukowcami odkryli, że w 43 produktach spożywczych - głównie warzywach - od połowy do końca XX wieku wykazano wyraźny spadek zawartości składników odżywczych.
Jak przypomina "The Guardian", według tych badań zawartość wapnia w fasolce szparagowej spadła, na przykład, z 65 do 37 mg. Poziom witaminy A w szparagach spadł prawie o połowę, a łodygi brokułów miały mniej żelaza.
Przez 20 lat od badania sytuacja niewiele się zmieniła, a utrata składników odżywczych trwa cały czas.
Najnowsze badania wskazują, że spadek może być powiązany również z rosnącym poziomem dwutlenku węgla w atmosferze. Tak było chociażby w 2018 roku, kiedy stwierdzono, że wyższy poziom CO2 zmniejsza zawartość białka, żelaza i cynku w ryżu.
Biofortyfikacja ratunkiem?
Sposobem na walkę z tym niepokojącym zjawiskiem ma być proces, który nazwano biofortyfikacją. Polega on na uzupełnianiu utraconych składników odżywczych lub tych, których dana żywność nigdy nie miała.
Do biofortyfikacji wykorzystuje się różne technologie. Jedną z nich jest modyfikacja genetyczna uprawy, która pozwala na szybkie wprowadzenie nowych cech. Inne możliwości to m.in. biofortyfikacja agronomiczna. Do tej techniki wykorzystuje się nawozy bogate w składniki odżywcze lub dodatki do gleby w celu koncentracji określonych minerałów w roślinach.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal i.pl codziennie. Obserwuj i.pl!
Nie jest to jednak optymalne wyjście. Eksperci ostrzegają, że takie rozwiązanie to bardziej lekwarstwo niż rozwiązanie problemu. Największym zagrożeniem jest fakt, że możliwość sztucznego zasilania składników odżywczych sprawi, że rolnicy zaprzestaną produkcji konkretnej żywności.
Dodatkowo biofortyfikacja koncentruje się nad jednym lub ewentualnie dwóch składnikach odżywczych na roślinę, podczas gdy spadek wartości odżywczych przeważnie wpływa na wiele więcej składników jednocześnie.
Jeszcze jeden problem, który zauważają eksperci, to przeszkoda w dostępności. Nie stworzono jeszcze stałej podaży nasion biofortyfikowanych.
źródło: The Guardian