Nowa figura Adama Małysza z czekolady
Po 22-latach z holu Domu Zdrojowego w Wiśle zniknęła pierwotna figura Adama Małysza wykonana z białej czekolady i została zastąpiona wersją kolorową, którą w piątek, 28 kwietnia, uroczyście odsłonił „Orzeł z Wisły” w towarzystwie burmistrza Tomasza Bujoka.
ZOBACZCIE ZDJĘCIA
Nowa postać Adama Małysza została wykonana z kolorowej czekolady. To praca autorstwa cukiernika Damiana Wiśniewskiego, który do jej zrobienia wykorzystał 135 kg czekolady plastycznej przekazanej przez Master Martini. Na osiągnięcie końcowego efektu poświęcił 432 godziny.
Postać wraz z nartami ma wysokość 2,90 m, ostateczna waga z podstawą wynosi około 175 kg.
- Mam nadzieję, że to będzie bardzo pozytywna zmiana. Poprzednia rzeźba była obowiązkowym punktem na mapie turystycznej Wisły. Mnóstwo gości i grup przyjeżdżało do miasta, aby ją zobaczyć - powiedział Tomasz Bujok, burmistrz Wisły.
Jak zaznaczył, decyzja o zrobieniu nowej postaci została podjęta, gdyż "ząb czasu wyraźnie nadgryzł poprzednią figurę".
- Poprzednio rzeźba została najbardziej rozsławiona, jak ktoś jej odgryzł ucho. Mam nadzieję, że tutaj nikt na to nie będzie chętny - żartował Adam Małysz, który pogratulował twórcy precyzyjnego wykonania.
- Wcześniej trochę widziałem, bo spotkaliśmy się z Damianem w trakcie prac. Śmiałem się, że nawet buty są takie same, jak miałem - dodał.
Jak zwrócił uwagę cukiernik, nowa rzeźba została zrobiona ręcznie.
– Moja praca nie polega na robieniu odlewów. Precyzji wymagało zrobienie uśmiechu, czoła, oczu... (...). Wąs został wykonany z włókna kokosowego, co uważam, że wyszło bardzo naturalnie – powiedział Damian Wiśniewski.
Jak dodał, koncepcja pracy polegała na tym, aby nawiązać do wspaniałych lat polskiego skoczka. "Te największe sukcesy oglądałem jako młody chłopak".
Poprzednia figura
Poprzednia figura powstała w szczycie Małyszomanii i została wykonana przez Stowarzyszenie Cukierników RP. Pracami kierował Jan Sośnicki, rzeźbieniem w czekoladzie zajmowało się ośmiu cukierników i zajęło im to 264 godziny. Do jej przygotowania wykorzystano 330-kilogramowy blok białej czekolady. Skoczek ważył ostatecznie 180 kg i mierzył wraz z nartami oraz podium 2,5 m. Jedyną renowację przeszła w 2012 roku.
Jak powiedział burmistrz Wisły, 22-letnia rzeźba trafiła do „głębokiego archiwum”. "Co prawda w częściach, lecz do odtworzenia".
Nie przeocz
Zobacz także
Musisz to wiedzieć
- 15 najsmaczniejszych śląskich słów. Rolada, krupniok, kołocz i...? Co wybraliście?
- Stacja-widmo w Gliwicach? Dziś niewielu o niej wie, kiedyś była chlubą miasta!
- 10 FINALISTEK MISS BESKIDÓW 2023! Najpiękniejsze dziewczyny z całego Śląska. ZOBACZ!
- Modne paznokcie na majówkę 2023. Zobacz i zainspiruj się!
