Spis treści
Witamina D zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
Witamina D powszechnie kojarzona jest z działaniem wzmacniającym kości, ale ma ona także bardzo duży wpływ na układ odpornościowy. Badanie węgierskich naukowców opublikowane w czasopiśmie Nutrients sugeruje, że ta popularna witamina jest skuteczna w zapobieganiu i leczeniu raka jelita grubego.

– Witamina D wzmacnia funkcje narządów odpornościowych, takich jak śledziona i węzły chłonne, oraz zwiększa aktywność komórek T, co jest niezbędne do obrony organizmu przed guzami. Ponadto witamina D łagodzi reakcje zapalne ściśle związane z rozwojem raka, zmniejszając stan zapalny przyczyniający się do raka jelita grubego. [...] Odpowiednie poziomy witaminy D wpływają na ekspresję genów związaną ze stanem zapalnym i proliferacją komórek, hamując rozwój guza. Witamina D aktywuje również mechanizmy, które hamują przeżycie, proliferację, migrację i przerzuty komórek nowotworowych – podkreślają naukowcy w swoim badaniu.
Naukowcy przeprowadzili metaanalizę 50 wcześniejszych badań, w których w sumie wzięło udział ponad 1,3 miliona osób. Odkryli oni, że niski poziom witaminy D jest związany ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka jelita grubego.
– Najważniejszym odkryciem jest to, że witamina D odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu raka jelita grubego. Nasze badania wyraźnie potwierdzają silną korelację między poziomami 25-hydroksywitaminy D (podstawowej formy witaminy D) a wynikami leczenia raka – powiedział Fox News Digital autor badania, dr János Tamás Varga, adiunkt na Uniwersytecie Semmelweisa w Budapeszcie.
Niższy poziom witaminy D wiązał się z gorszymi rokowaniami u pacjentów onkologicznych. Naukowcy ustalili, że witamina D działa przeciwnowotworowo poprzez redukcję stanów zapalnych, indukowanie apoptozy (śmierci) komórek rakowych, hamowanie wzrostu guzów oraz wzmacnianie układu odpornościowego.
Badania dowiodły, że suplementacja witaminą D nie tylko zapobiega, ale także zwiększa szanse na przeżycie pacjentów z zaawansowanym rakiem jelita grubego.
Ile witaminy D brać? Jaka jest bezpieczna dawka witaminy D dziennie?
Autorzy badania podkreślają, że nie ustalili jednoznacznych zaleceń co do ilości witaminy D, która będzie zapobiegała rozwojowi raka jelita grubego. Dawka witaminy D powinna być ustalana indywidualnie w zależności od stanu zdrowia pacjenta, poziomu witaminy D w jego organizmie, diety oraz czasu trwania leczenia.
– Na podstawie naszych badań zalecamy osobom z wysokim ryzykiem raka jelita grubego monitorowanie poziomu witaminy D i, jeśli to konieczne, przyjmowanie dziennego suplementu witaminy D w dawce 1000–4000 IU, szczególnie w przypadku osób z niskim poziomem witaminy D – powiedziała Fox News Digital główna autorka badania, dr Monika Fekete, lekarz medycyny na Uniwersytecie Semmelweisa.
Autorzy badania zwrócili uwagę na istotne ograniczenie ich analizy: włączone do niej badania stosowały różne dawki witaminy D u pacjentów na różnych etapach zaawansowania raka. W związku z tym podkreślili potrzebę dalszych badań, które pozwolą precyzyjnie ustalić optymalną dawkę i jej skuteczność w terapii.
– Witamina D odgrywa kluczową rolę w leczeniu i zapobieganiu rakowi jelita grubego, ale potrzebne są dalsze badania, aby określić optymalną dawkę i szczególną rolę czynników genetycznych. Molekularne mechanizmy witaminy D — takie jak regulacja onkogenów (zmutowanych genów, które mogą prowadzić do raka) i hamowanie progresji guza — wymagają dalszych badań naukowych – dodała Fekete.