Od połowy sierpnia miłośnicy grzybów zbierają je w Lombardii, Toskanii, Emilii- Romanii, Wenecji Euganejskiej, ale także na włoskim południu. Obecnie najlepsze grzyby według ekspertów są w Trydencie i Dolinie Aosty na północy.
Grzybów jest bardzo dużo w wielu rejonach kraju – mówią eksperci. Oczywiście, dodają, najwięcej jest ich tam, gdzie ostatnio padało. Tam, gdzie ich jeszcze nie ma, pojawią się już za kilka dni – wyjaśniają specjaliści.
We Włoszech zbieranie grzybów jest ściśle uregulowane przez przepisy, także regionalne.
Każdy zbieracz musi mieć wykupione pozwolenie – dzienne, tygodniowe, miesięczne lub na kwartał, które w razie kontroli należy pokazać straży leśnej razem z dokumentem tożsamości. Nie można zebrać więcej niż 3 kilogramy grzybów dziennie. Osoby, które zbierają ja w celach handlowych muszą mieć specjalną zgodę.
Źródło:
