Zakwaszenie organizmu to modny od kilku lat termin, który przewija się często w reklamach suplementów diety. Nie wszyscy sobie jednak uświadamiamy, że to nie chwyt marketingowy, ale poważny problem. I to taki, na który sami w pocie czoła pracujemy jedząc w nadmiarze wysoko przetworzoną żywność. Jednak nie tylko ona jest powodem kłopotów zdrowotnych.
Przyczyny zakwaszenia organizmu

Do zakwaszenia organizmu dochodzi także:
- wskutek spożywania zbyt dużych ilości mięsa,
- zbóż
- nabiału
- jedzenia zbyt mało owoców i warzyw.
Wśród przyczyn zakwaszenia obok diety należy wymienić:
- stres
- brak ruchu
- nadmierną aktywność fizyczną,
- stosowanie używek
- głodzenie się
Zakwaszenie organizmu wynika z zaburzenia równowagi kwasowo – zasadowej. Do pomiaru stopnia kwasowości czy zasadowości substancji służy wskaźnik pH. Jak zapewne wielu z nas pamięta z lekcji chemii, pH może zawierać się w przedziale od 0 – 14, gdzie wartość poniżej 7 oznacza odczyn kwaśny, natomiast wszystko co powyżej 7 ma odczyn zasadowy. Substancje o pH równym 7 mają odczyn obojętny.
Źródłem kwasów i zasad są przede wszystkim składniki, które spożywamy. Zjedzone produkty ulegają rozkładowi, a podczas trawienia z żywności uwalniane są także witaminy, składniki mineralne czy kwasy organiczne, które następnie ulegają odpowiednim przemianom. Wszystkie one mogą wykazywać właściwości kwaso - lub zasadotwórcze. Jeśli dany pierwiastek jest kwasotwórczy po połączeniu z wodą tworzy kwasy, jeśli jest natomiast zasadotwórczy będzie tworzył zasady.
Warto wiedzieć, że do pierwiastków kwasotwórczych należą:
- fosfor
- siarka
- chlor
Z kolei pierwiastki zasadotwórcze to:
- wapń
- sód
- potas
- magnez
W zależności od zawartości tych pierwiastków w danym produkcie można określić jego potencjalną zdolność do zakwaszania organizmu lub alkalizowania.
Jak zbadać zakwaszenie organizmu?
Na początek warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań. Jeśli większość odpowiedzi będzie na „tak”, to mamy problem. Nasz organizm jest zakwaszony.
- Czy często zapadasz na bakteryjne i wirusowe zakażenia, takie jak grypa i przeziębienia?
- Masz mało energii i często czujesz się zmęczona?
- Bolą cię mięśnie, kości, masz bóle kręgosłupa?
- Cierpisz na osteoporozę?
- Masz problemy z pęcherzykiem żółciowym (np. kamienie)?
- Masz przesuszoną skórę, włosy tracą blask i wypadają?
- Twoja cera nie jest idealna, pojawiają się wypryski, egzemy i zaczerwienienia?
- Masz gorszą koncentrację i częściej zapominasz?
- Twoja waga nie jest stabilna? Łatwo tyjesz, trudniej chudniesz?
- Masz wahania nastroju?
Kolejną metodą jest prosty domowy test na zakwaszenie. Warto wykonać dobowy bilans pH moczu. W tym celu należy kupić paski do pomiaru pH, które najłatwiej nabyć w aptekach internetowych. Komplet kosztuje ok. 12 zł.
Odczyn moczu trzeba zbadać kilka razy w ciągu dnia: tuż po przebudzeniu, przed posiłkami i po nich. Wyniki nanosi się na prosty wykres zależności pH od godziny. Jeśli uzyskane wartości układają się w linię prostą lub lekko wznoszącą, wskazuje to na zakwaszenie organizmu. Skoki w wartościach pH moczu, dające obraz zygzaka, to znak, że zakwaszenie organizmu nie jest naszym problemem.
Zmiany w odczynie moczu są normalnym zjawiskiem związanym z wydalaniem przez nerki przyjętych z pokarmem i metabolizowanych składników. Najniższe pH notuje się rano po przebudzeniu, a najwyższe po spożyciu obfitego posiłku.
Jak uniknąć zakwaszenia organizmu?

Zakwaszenia organizmu możemy uniknąć w prosty sposób modyfikując codzienną dietę. Uważa się, że idealny stosunek produktów zasadotwórczych do kwasotwórczych to 80 proc. do 20 proc. Do tego potrzebna jest jednak podstawowa wiedza, które produkty nam nie służą. Specjaliści wymieniają tu:
- jaja
- mięso
- wędliny
- ryby
- sery
- produkty zbożowe
- polerowany ryż
- tłuszcze
- słodycze
- słodkie napoje gazowane
- kawę
- czarną herbatę
- alkohol
Jak widać, produkty zakwaszające organizm nie muszą być więc wcale kwaśne w smaku, jednak zakwasza to, co powstaje po ich rozkładzie. Nie oznacza to oczywiście, że musimy je w ogóle wyeliminować z diety. Chodzi o to, by je skutecznie ograniczyć.
Po drugiej stronie znajdują się produkty, które działają odkwaszająco. To kasza gryczana i jaglana, surowe mleko i śmietana, warzywa (zwłaszcza cukinia, szpinak, bakłażan, rzodkiew, buraki, brokuły, marchew, seler, pomidor), większość owoców (zwłaszcza kiwi, arbuzy, banany, brzoskwinie, cytrusy, truskawki, maliny) oraz migdały.
Lekarze i dietetycy radzą jeszcze, by pić codziennie ok. 2 litrów wody mineralnej bogatej w wapń i magnez. Posiłki powinny być tak skomponowane, by warzywa i owoce pojawiały się w każdym z nich, a w sumie stanowiły 70 proc. dziennego jadłospisu. Dobrze jest też do przygotowywanych dań stosować jak najwięcej ziół i naturalnych przypraw.