Zalewajka z grzybami to tradycyjna polska zupa, od pokoleń podawana w domach jesienią i zimą. Przygotowanie zupy jest proste i nie zabiera dużo czasu. Z ugotowaniem zalewajki poradzą sobie i początkujący kucharze, i osoby zabiegane, które nie chcą spędzać w kuchni za dużo czasu.
Zalewajka z grzybami suszonymi czy świeżymi?
Jakich grzybów użyć do zalewajki? Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia. Zupa zalewajka z grzybami zawsze będzie smaczna - niezależnie od tego, czy użyjemy do niej grzybów świeżych czy suszonych. Wszystko zależy od tego, jakie grzyby akurat mamy pod ręką.
Zalewajka z grzybami i ziemniakami
Do zalewajki, oprócz grzybów, możemy dodać również pokrojone w kostkę ziemniaki. To sprawi, że zupa będzie gęstsza i bardziej sycąca.
ZOBACZ TEŻ: Atlas polskich grzybów. Jak odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych?
Zalewajka z grzybami i kiełbasą
Zalewajka z grzybami zyska więcej aromatu, jeśli dodamy do niej kiełbasę, boczek lub słoninę. Ze względu na to, że zupa ta nie jest gotowana na bulionie, a na wodzie, warto uzupełnić ją mięsem - będzie miała bogatszy smak.
PRZECZYTAJ TEŻ: Grzyby jadalne: Jak wyglądają i gdzie ich szukać?
Zalewajka z grzybami przepisy - lista składników
Istnieje kilka wersji zalewajki z grzybami. My podajemy przepis na tradycyjną zalewajkę z grzybami i ziemniakami oraz słoniną lub boczkiem. Do jej ugotowania będziemy potrzebowali:
- 100 g grzybów suszonych (wcześniej namoczonych w wodzie) lub 1,5 kg grzybów świeżych;
- 0,5 kg pokrojonej w kostkę słoniny (zamiast słoniny można użyć boczku);
- 2 kg ziemniaków;
- 2 cebule;
- 4 ząbki czosnku;
- 0,5 l żuru;
- 2 l wody;
- kilka listków laurowych;
- ziele angielskie;
- majeranek;
- sól;
- pieprz.
Zalewajka z grzybami przepis - sposób przygotowania
Ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z wodą. Dorzuć połowę słoniny/boczku, czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie i zagotuj. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, do garnka wlej żurek i ponownie doprowadź do wrzenia.
Jeśli do zupy zamierzasz użyć świeżych grzybów, pokrój je i podsmaż na maśle z cebulką, a następnie wrzuć do garnka. Jeśli używasz grzybów suszonych, to po tym, jak się namoczą, pokrój je i dorzuć do garnka z zalewajką.
Słoninę podsmaż na patelni, dodaj do zalewajki i gotuj jeszcze przez chwilę. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Zalewajka z grzybami gotowa! Najlepiej podawać ją ze świeżym pieczywem.
ZOBACZ: Jak nie zatruć się grzybami?
POLECAMY: