Zalewajka z grzybami. Przepis: Zupa zalewajka z grzybami suszonymi lub świeżymi, ziemniakami i kiełbasą

red.
Zalewajka z grzybami. Przepis: Zupa zalewajka z grzybami suszonymi lub świeżymi, ziemniakami i kiełbasą
Zalewajka z grzybami. Przepis: Zupa zalewajka z grzybami suszonymi lub świeżymi, ziemniakami i kiełbasą 123rf/zdjęcie ilustracyjne
Zalewajka z grzybami to idealny pomysł na jesienny obiad. Sprawdź przepis i przygotuj dla swojej rodziny pyszną zupę zalewajkę z grzybami i ziemniakami lub kiełbasą.

Zalewajka z grzybami to tradycyjna polska zupa, od pokoleń podawana w domach jesienią i zimą. Przygotowanie zupy jest proste i nie zabiera dużo czasu. Z ugotowaniem zalewajki poradzą sobie i początkujący kucharze, i osoby zabiegane, które nie chcą spędzać w kuchni za dużo czasu.

Zalewajka z grzybami suszonymi czy świeżymi?

Jakich grzybów użyć do zalewajki? Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia. Zupa zalewajka z grzybami zawsze będzie smaczna - niezależnie od tego, czy użyjemy do niej grzybów świeżych czy suszonych. Wszystko zależy od tego, jakie grzyby akurat mamy pod ręką.

Zalewajka z grzybami i ziemniakami

Do zalewajki, oprócz grzybów, możemy dodać również pokrojone w kostkę ziemniaki. To sprawi, że zupa będzie gęstsza i bardziej sycąca.

ZOBACZ TEŻ: Atlas polskich grzybów. Jak odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych?

Zalewajka z grzybami i kiełbasą

Zalewajka z grzybami zyska więcej aromatu, jeśli dodamy do niej kiełbasę, boczek lub słoninę. Ze względu na to, że zupa ta nie jest gotowana na bulionie, a na wodzie, warto uzupełnić ją mięsem - będzie miała bogatszy smak.

Zalewajka z grzybami przepisy - lista składników

Istnieje kilka wersji zalewajki z grzybami. My podajemy przepis na tradycyjną zalewajkę z grzybami i ziemniakami oraz słoniną lub boczkiem. Do jej ugotowania będziemy potrzebowali:

  • 100 g grzybów suszonych (wcześniej namoczonych w wodzie) lub 1,5 kg grzybów świeżych;
  • 0,5 kg pokrojonej w kostkę słoniny (zamiast słoniny można użyć boczku);
  • 2 kg ziemniaków;
  • 2 cebule;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 0,5 l żuru;
  • 2 l wody;
  • kilka listków laurowych;
  • ziele angielskie;
  • majeranek;
  • sól;
  • pieprz.

Zalewajka z grzybami przepis - sposób przygotowania

Ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z wodą. Dorzuć połowę słoniny/boczku, czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie i zagotuj. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, do garnka wlej żurek i ponownie doprowadź do wrzenia.

Jeśli do zupy zamierzasz użyć świeżych grzybów, pokrój je i podsmaż na maśle z cebulką, a następnie wrzuć do garnka. Jeśli używasz grzybów suszonych, to po tym, jak się namoczą, pokrój je i dorzuć do garnka z zalewajką.

Słoninę podsmaż na patelni, dodaj do zalewajki i gotuj jeszcze przez chwilę. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

Zalewajka z grzybami gotowa! Najlepiej podawać ją ze świeżym pieczywem.

ZOBACZ: Jak nie zatruć się grzybami?

Wróć na i.pl Portal i.pl