Kto z nas nie zna uczucia zakłopotania, gdy znienacka odwiedza nas ciocia, brat cioteczny lub koleżanka, która właśnie przechodziła obok i postanowiła wpaść na chwilę, a my nie mamy niczego, czym moglibyśmy ich ugościć? Jeśli jednak w naszej kuchni mamy mikrofale, a lodówka nie jest całkiem pusta, nie musimy się niczym martwić. Ciasto z mikrofali uratuje nasze, polskie poczucie gościnności.
Ciasto z mikrofali: produkty w zasięgu ręki
Aby przygotować smaczne ciasto w mikrofali potrzebujemy podstawowych składników i zaledwie kilku minut, aby za chwilę częstować przysmakiem naszych gości. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na ciasto z mikrofali. Przepis na ciasto z mikrofali można nieznacznie modyfikować. Ilość cukru nie zawsze będzie dobra dla każdego łakomczucha, a dodatki to już kwestia gustu.
Przepis na szybkie ciasto w mikrofali
Składniki:
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- Pół łyżki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
Przygotowanie:
Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki należy wymieszać. Gdy już są dokładnie wymieszane, dodajemy mleko, olej i jajko. Ponownie wszystko mieszamy, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Następnie przystępujemy do upieczenia naszego przysmaku. Wkładamy ciasto do mikrofali (moc 800 W) na około 2:30 minuty. Jeśli nasza mikrofalówka ma słabszą moc i po upływie tego czasu ciasto jest jeszcze surowe, nic straconego – po prostu ustawmy dłuższy czas ogrzewania, najlepiej przedłużmy je o 30 sekund lub minutę. Gotowe ciasto możemy udekorować bitą śmietaną lub owocami.
Oczywiście proporcje składników w przepisie na ciasto z mikrofali, a także same składniki, mogą ulec modyfikacji. Ogranicza nas tylko i wyłącznie wyobraźnia. Poniżej jedna z wersji przepisu na ciasto z mikrofali:
Przepis na dietetyczne ciasto z mikrofali
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Miód albo cukier
- Pół łyżki kakao
- Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie dietetycznego ciasta z mikrofali nie różni się specjalnie niczym od przepisu na pierwszy nasz wypiek. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Gdy już to zrobimy, wkładamy ciasto do mikrofali, tym razem jednak na około 4 minuty (warto co jakiś czas sprawdzić, czy ciasto nie jest już wcześniej gotowe).
Poniżej znajdziecie inną wersję przepisu na dietetyczne ciasto z mikrofali. Sami sprawdźcie, która jest lepsza:
Przepis na sernik z mikrofali
Składniki:
- Herbatniki
- 2 łyżki masła
- 120 g serka homogenizowanego
- 120 g śmietany
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Jeśli przejadło nam się ciasto z mikrofali, możemy spróbować zrobić sernik. Przepis na niego jest również prosty, a samo przygotowanie ciasta jest błyskawiczne. Na sam początek rozkruszamy herbatniki, które znajdą się na spodzie naszego ciasta. Do naczynia kładziemy masło i wkładamy je do mikrofali na 30 sekund. Gdy masło jest już roztopione, wsypujemy do niego pokruszone herbatniki i mieszamy wszystko.
W drugiej miseczce jajko mieszamy z serkiem homogenizowanym, śmietaną i cukrem. Mieszamy produkty do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy to wszystko do naczynia z herbatnikami i masłem i wkładamy ciasto do mikrofali. Po 3-5 minutach nasz sernik powinien już być gotowy! Można go podawać od razu, choć – jeśli tylko mamy na to czas – warto wstawić go na około godzinę do lodówki przed podaniem.