Jak na paczkach papierosów. Naukowcy chcą znakować "śmieciowe" jedzenie i napoje

OPRAC.:
Hubert Rabiega
Hubert Rabiega
Mrożona pizza, napoje gazowane, niezdrowe słodycze oraz inne wysoko przetworzone produkty spożywcze powinny być oznakowane jako niebezpieczne dla zdrowia - postulują naukowcy na łamach "BMJ Global Health". Uczeni chcą, by tego typu produkty miały ostrzeżenia podobne do tych, które widnieją na opakowaniach papierosów.

Produkty o wysokim stopniu przetworzenia - takie jak np. mrożona pizza lub słodycze - są niezdrowe i powinny być znakowane jak papierosy - uważają naukowcy w artykule, który ukazał się w "BMJ Global Health". O postulacie uczonych pisze serwis interia.pl.

Naukowcy przypominają, że produkty wysoko przetworzone mają długofalowo destrukcyjny wpływ na zdrowie publiczne. Jedzenie i napoje o niskich walorach odżywczych powodują liczne choroby i skracają życie. Produkty wysoko przetworzone znajdują nabywców, bo - zdaniem ekspertów - opinia publiczna padła ofiarą sprytnych zabiegów marketingowych. Mając to na uwadze naukowcy postulują, by "żywność naładowana cukrem, tłuszczem i solą" była odrębnie znakowana.

Komunikaty tekstowe i graficzne ostrzegałyby nas przed ryzykiem chorób serca, otyłości, cukrzycy, a co za tym idzie - przedwczesnej śmierci. Przedstawiałyby np. obrazy raka płuc - twierdzą uczeni.

Producenci tego typu żywności stosują mieszanki dodatków, aromatów, emulgatorów oraz barwników, które łącznie nadają produktom uzależniająco atrakcyjny smak i wygląd. To wytwarza u nabywców takich produktów złe nawyki żywieniowe, ostrzegają naukowcy.

Zdaniem ekspertów produkt wysoko przetworzony to taki, który jest gotowy do zjedzenia zaraz po kupieniu, zawiera co najmniej pięć składników oraz ma długi okres przydatności do spożycia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
ML
Moje zupy, kapusty czy choćby fasola po bretońsku - gotuję na raz więcej, wrzucam do słoików lub zamrazarki. Są gotowe do jedzenia zaraz po otwarciu, mają więcej niż pięć składników i długi termin przydatności. Coś mi się wydaje, iż definicja "naukowców" o wysokoprzetworzonym, szkodliwym jedzeniu jest nietrafiona...
P
Pawel112
Jak dla mnie może być i tak idę i wybieram jaki produkt chcę zjeść to nie ma problemu.
G
Gość
Zachęcam "Naukowców" by zobaczyli jakim syfem karmione są dzieci w opolskich żłobkach. Co przynoszą tam rodzice na tak zwane urodzinki, wodę z cukrem, barwniki z cukrem.

Edukacja najmłodszych to podstawa, a tymczasem hulaj dusza, piekła nie ma.
Wróć na i.pl Portal i.pl