Produkty o wysokim stopniu przetworzenia - takie jak np. mrożona pizza lub słodycze - są niezdrowe i powinny być znakowane jak papierosy - uważają naukowcy w artykule, który ukazał się w "BMJ Global Health". O postulacie uczonych pisze serwis interia.pl.
Naukowcy przypominają, że produkty wysoko przetworzone mają długofalowo destrukcyjny wpływ na zdrowie publiczne. Jedzenie i napoje o niskich walorach odżywczych powodują liczne choroby i skracają życie. Produkty wysoko przetworzone znajdują nabywców, bo - zdaniem ekspertów - opinia publiczna padła ofiarą sprytnych zabiegów marketingowych. Mając to na uwadze naukowcy postulują, by "żywność naładowana cukrem, tłuszczem i solą" była odrębnie znakowana.
Komunikaty tekstowe i graficzne ostrzegałyby nas przed ryzykiem chorób serca, otyłości, cukrzycy, a co za tym idzie - przedwczesnej śmierci. Przedstawiałyby np. obrazy raka płuc - twierdzą uczeni.
Producenci tego typu żywności stosują mieszanki dodatków, aromatów, emulgatorów oraz barwników, które łącznie nadają produktom uzależniająco atrakcyjny smak i wygląd. To wytwarza u nabywców takich produktów złe nawyki żywieniowe, ostrzegają naukowcy.
Zdaniem ekspertów produkt wysoko przetworzony to taki, który jest gotowy do zjedzenia zaraz po kupieniu, zawiera co najmniej pięć składników oraz ma długi okres przydatności do spożycia.
