Jak powinna wyglądać i co zawierać etykieta na produktach spożywczych. Na co zwrócić uwagę?

Damian Świderski
Wideo
od 16 lat
Czy w dzisiejszych czasach konsumenci są świadomi w tym, co wkładają do koszyków podczas zakupów? Z reguły na każdym produkcie spożywczym powinna znajdować się etykieta ze składem i ostrzeżeniami. Co dokładnie jest tam napisane?
Etykiety. Co zawierają?
Etykiety. Co zawierają? ALL 4 COMMS

Świadome kupowanie i konsumowanie produktów. To w dzisiejszych czasach jest zdecydowanie bardziej przejrzyste, gdyż coraz więcej ludzi wie, co kupuje, czytając etykietę na produkcie. Unia Europejska, a w zasadzie EFSA, czyli Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności współtworzy te etykiety. Co się na nich znajduje?

Co znajduje się na etykiecie produktów spożywczych?

Na etykiecie spożywczej powinna znajdować się nazwa i dane producenta danego towaru. Ważna jest także nazwa produktu oraz jego nazwa handlowa. Następnie wykaz składników. Powinien on być przedstawiony w kolejności malejącej, od największej. Kolejna kluczowa informacja powinna zawierać informację o alergenach (najczęściej wyróżnione w wykazie składników).

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal i.pl codziennie. Obserwuji.pl!

Na etykiecie powinien znaleźć się także element terminu przydatności do spożycia. W tym zakresie występują dwa typy komunikatów.

Pierwszy z nich „Należy spożyć do…” . To data, do której dany produkt musi być spożyty. W przypadku przekroczenia go i zjedzenie produktu może stanowić bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia w postaci zatrucia pokarmowego. Najczęściej dotyczy to takich produktów jak produkty mleczne, mięso, ryby i produkty garmażeryjne.

Drugi typ takiej etykiety to data minimalnej trwałości. Jest to orientacyjna data i wskazuje okres, w którego trakcie żywność zachowuje najlepszą jakość, jednakże pod warunkiem przechowywania jej we właściwych warunkach podanych w oznakowaniu. Widnieje najczęściej pod napisem „najlepiej spożyć przed” (gdy data zawiera oznaczenia dnia) lub „najlepiej spożyć przed końcem…” (gdy producent wskazuje miesiąc lub rok, do którego końca żywność zachowuje najlepszą jakość).

Znajduje się na takich produktach, jak: kasze, makarony, cukierki, mąka, olej, konserwy. Ostatnimi danymi na etykietach są: opis warunków przechowywania, które muszą być przestrzegane przez konsumenta, aby żywność była bezpieczna we wskazanym terminie oraz wartości odżywczej.

Źródło: ALL 4 Comms

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl