Jak przetrwać wysokie temperatury? Dietetyk Olga Chaińska o zmianie diety. Zobacz film

Paula Goszczyńska
Paula Goszczyńska
Wideo
od 16 lat
Coraz wyższe temperatury dają nam mocno w kość. Nie mamy apetytu, a ciągłe pocenie się może prowadzić do odwodnienia. O tym, co jeść, a czego unikać w taką pogodę mówi Olga Chaińska, dietetyk i trener z Centrum Odchudzania Olgi Chaińskiej w Kielcach.

Jak przetrwać wysokie temperatury? Dietetyk Olga Chaińska o zmianie diety

- Musimy pamiętać, by w takie dni organizm schładzać, czyli nie jemy gorących, pikantnych i rozgrzewających potraw. Fajnie sprawdzi się za to kuchnia śródziemnomorska. To głównie surowe warzywa i owoce, które mają duże ilości wody w sobie i przy okazji będą nawadniać nasz organizm. Jedzmy zupy na bazie jogurtów i kefirów, bo one też zawierają dużo wody, a przy okazji ochłodzą nasze ciało – mówi Olga Chaińska.

Wspomina także o tym, że pocąc się tracimy dużo wody i na bieżąco musimy ją uzupełniać. - Jeśli pojawiają się bóle głowy, jesteśmy rozdrażnieni, nasza skóra robi się sucha i odczuwamy suchość w ustach, to do wody warto dodać elektrolity. Może być bowiem tak, że sama woda okaże się niewystarczająca – dodaje dietetyk.

Podsumowując tłumaczy, że na obiady lepiej jadać chłodniki i sałatki niż ciężkostrawne mięsa. - To na pewno będzie służyć naszemu organizmowi – mówi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jak przetrwać wysokie temperatury? Dietetyk Olga Chaińska o zmianie diety. Zobacz film - Echo Dnia Świętokrzyskie

Wróć na i.pl Portal i.pl