Jak przetrwać wysokie temperatury? Dietetyk Olga Chaińska o zmianie diety
- Musimy pamiętać, by w takie dni organizm schładzać, czyli nie jemy gorących, pikantnych i rozgrzewających potraw. Fajnie sprawdzi się za to kuchnia śródziemnomorska. To głównie surowe warzywa i owoce, które mają duże ilości wody w sobie i przy okazji będą nawadniać nasz organizm. Jedzmy zupy na bazie jogurtów i kefirów, bo one też zawierają dużo wody, a przy okazji ochłodzą nasze ciało – mówi Olga Chaińska.
Wspomina także o tym, że pocąc się tracimy dużo wody i na bieżąco musimy ją uzupełniać. - Jeśli pojawiają się bóle głowy, jesteśmy rozdrażnieni, nasza skóra robi się sucha i odczuwamy suchość w ustach, to do wody warto dodać elektrolity. Może być bowiem tak, że sama woda okaże się niewystarczająca – dodaje dietetyk.
Podsumowując tłumaczy, że na obiady lepiej jadać chłodniki i sałatki niż ciężkostrawne mięsa. - To na pewno będzie służyć naszemu organizmowi – mówi.