Kawa i herbata zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór głowy i szyi. Zaskakujące wyniki badań

Lidia Lemaniak
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Czy picie kawy i herbaty może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory głowy i szyi? Takie wnioski płyną z wyników kilkunastu badań.

Spis treści

Nowotwory głowy i szyi plagą na świecie

Nowotwory głowy i szyi to siódma najczęściej występująca kategoria nowotworów na świecie. Wskaźniki zachorowań rosną w krajach o niskich i średnich dochodach. Wiele badań oceniało, czy picie kawy lub herbaty ma związek z rakiem głowy i szyi. Wyniki były jednak niespójne.

Aby uzyskać dodatkowe informacje, naukowcy przeanalizowali dane z 14 badań przeprowadzonych przez różnych autorów związanych z International Head and Neck Cancer Epidemiology Consortium, współpracą grup badawczych z całego świata.

Picie kawy i herbaty zmniejsza ryzyko nowotworów

Uczestnicy badania wypełnili kwestionariusze dotyczące ich wcześniejszego spożycia kawy z kofeiną, kawy bezkofeinowej i herbaty, liczonego w filiżankach. Okazało się, że spożycie kawy i herbaty było powiązane z niższym ryzykiem zachorowania na nowotwory głowy i szyi, w tym raka jamy ustnej i gardła.

Kiedy badacze połączyli informacje dotyczące 9548 pacjentów z nowotworami głowy i szyi oraz kontrolnej grupy 15783 osób bez nowotworów, odkryli, że w porównaniu z osobami niepijącymi kawy, osoby, które piły więcej niż 4 filiżanki kawy z kofeiną dziennie, miały o 17 proc. niższe ryzyko wystąpienia nowotworów głowy i szyi ogółem, o 30 proc. niższe ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej i o 22 proc. niższe ryzyko wystąpienia raka gardła. Picie 3–4 filiżanek kawy z kofeiną wiązało się z niższym o 41 proc. ryzykiem wystąpienia raka dolnej części gardła.

Picie kawy bezkofeinowej wiązało się z niższym o 25 proc. ryzykiem wystąpienia raka jamy ustnej. Picie herbaty wiązało się z niższym o 29 proc. ryzykiem wystąpienia raka dolnej części gardła. Ponadto picie jednej filiżanki lub mniej herbaty dziennie wiązało się z niższym o 9 proc. ryzykiem raka głowy i szyi ogółem i niższym o 27 proc. ryzykiem raka dolnej części gardła, ale picie więcej niż 1 filiżanki wiązało się z wyższym o 38 proc. prawdopodobieństwem raka krtani.

Tak skomentowano wyniki badań

„Chociaż istniały wcześniejsze badania dotyczące spożycia kawy i herbaty i zmniejszonego ryzyka nowotworów, to nowe badanie podkreśliło ich różne skutki w różnych podkategoriach nowotworów głowy i szyi, w tym - obserwację, że nawet kawa bezkofeinowa miała pewien pozytywny wpływ” – powiedziała starsza autorka publikacji dr Yuan-Chin Amy Lee z Huntsman Cancer Institute i University of Utah School of Medicine (USA).

Dodała, że „nawyki związane z kawą i herbatą są dość złożone, a te wyniki potwierdzają potrzebę większej ilości danych i dalszych badań na temat wpływu, jaki kawa i herbata mogą mieć na zmniejszenie ryzyka nowotworów”.

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

b
boguś
Czasami wypije kubek herbaty albo dwa ale zwykle cisowianka jest moim pierwszym wyborem
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl