Wizytówka
Kwas liponowy, inaczej tiooktanowy, to substancja przypominająca witaminy. Nie tylko jest silnym antyoksydantem (jak witaminy C i E), ale również bierze udział w przetwarzaniu substancji odżywczych
w energię (jak witaminy z grupy B). Organizm człowieka wytwarza tylko niewielkie ilości tego kwasu. W razie niedoboru można czerpać tę substancję z pożywienia, głównie z mięsa (zwłaszcza
wątróbki), szpinaku i drożdży piwnych.
Właściwości
Kwas liponowy jest stosowany głównie w leczeniu powikłań cukrzycy, np. neuropatii cukrzycowej. Kwas
ten wzmacnia nerwy i poprawia ich metabolizm, ułatwia również przyswajanie insuliny u cukrzyków, gdyż zwiększa wrażliwość komórek mięśniowych na ten hormon.
Antyrodnikowe działanie kwasu liponowego jest podwójne: nie tylko sam jest przeciwutleniaczem, ale
potrafi również regenerować i przywracać pierwotne właściwości innych wykorzystanych już antyoksydantów (np. witamin C i E, cysteiny). Dlatego jest stosowany w leczeniu uszkodzeń komórek, np. o podłożu nowotworowym, spowalnia też rozwój łuszczycy, zespołu chronicznego zmęczenia oraz hamuje namnażanie się wirusów, dzięki czemu wspomaga np. system odpornościowy osób chorych na AIDS.
Kwas liponowy zapobiega katarakcie i chroni komórki mózgu oraz wątroby nie tylko przed wolnymi rodnikami, ale również przed szkodliwymi substancjami - jest wykorzystywany w leczeniu żółtaczki, marskości wątroby oraz zatruciach metalami ciężkimi, substancjami chemicznymi, a nawet trującymi grzybami.
Stosowanie
Kwas liponowy jest stosowany w leczeniu cukrzycy oraz jej powikłań, a także w chorobach wątroby.
Prawdopodobnie ze względu na ochronę zakończeń nerwowych poprawia pamięć, wspomagając leczenie
choroby Alzheimera. Powinni go przyjmować także pacjenci starsi, zagrożeni kataraktą.
Dawkowanie
Kwas liponowy stosuje się w leczeniu powikłań cukrzycy najczęściej w dawkach 100-200 mg na dzień,
jednak wyłącznie po konsultacji z lekarzem. Zapobiegawczo przyjmuje się mniejsze dawki: 50-150 mg, najlepiej podczas posiłków. Kwas liponowy jest nieszkodliwy, może jednak wywoływać niegroźne skutki uboczne: zaburzenia żołądkowe lub wysypkę. Wówczas należy przerwać suplementowanie kwasu.
CZYTAJ TEŻ:
Muskulatura rośnie po szpinaku
Prawdy i mity na temat odchudzania
Jak czytać wyniki badań laboratoryjnych
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe Omega 3 i Omega 6