Wizytówka
NNKT to związki, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować, dlatego pobiera je
z pożywienia. Kwasy Omega 3 znajdują się głównie w rybach: makreli, tuńczyku, łososiu, sardynkach, a także w jajach gołębich oraz w siemieniu lnianym.
Kwasy Omega 6 - w rzepaku, wiesiołku i słoneczniku.
Organizmowi potrzebna jest równowaga między spożywanymi obydwoma rodzajami kwasów: proporcje między Omega 3 a Omega 6 powinny być jak 1:5.
Ponieważ dieta Europejczyków, w przeciwieństwie np. do Azjatów, jest uboga w ryby i naturalne tłuszcze roślinne, dlatego wielu z nas cierpi na niedobór cennych NKKT.
Właściwości
Kwasy Omega 3 obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów (odgrywają istotną rolę w ich transporcie i metabolizmie), zapobiegają powstawaniu skrzepów naczyniowych, rozszerzają naczynia tętnicze i redukują nadciśnienie. Dzięki nim produkowane są substancje zmniejszające ryzyko ataku serca. Ponieważ mają działanie przeciwzapalne, często stosowane są w leczeniu chorób stawów i łuszczycy.
Kwasy Omega 6 to doskonały lek na dolegliwości związane z napięciem przedmiesiączkowym, zwłaszcza bólem piersi (czyli tzw. mastalgią). Picie tranu zawierającego Omega 3 łagodzi bóle menstruacyjne, zapobiega występowaniu raka sutka i leczy tę chorobę.
Oprócz kwasów otrzymanych z olejów rybich, takie działanie ma też olej z lnu, gdyż najlepiej hamuje
rozwój komórek rakowych.
Bardzo istotnym zadaniem NNKT jest utrzymywanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi oraz odpowiedniej wagi ciała. Dzięki nim czujemy się dłużej najedzeni i mamy mniejsze pragnienie. Ich niedobór powoduje natomiast uczucie głodu. Inną funkcją jest utrzymanie wody w skórze, co zapobiega szybkiemu starzeniu się. U osób cierpiących na niedobór kwasów Omega 3 ciało jest suche, skóra pęka i łuszczy się. Kosmetyki zawierające olejek z wiesiołka zapewniają świeżość
i jędrność cery.
Stosowanie
Dieta bogata w NNKT wskazana jest dla wszystkich dbających o zdrowie i urodę, a także dla małych dzieci. Szczególnie zalecana jest osobom z obniżoną odpornością, cierpiącym na alergie i problemy ze stawami.
Kwasy Omega 3 i inne, które z nich powstają, powinny znaleźć się w jadłospisie kobiet ciężarnych. Są
potrzebne do prawidłowego rozwoju płodu, zwłaszcza w ostatnich trzech miesiącach ciąży, gdyż korzystnie wpływają na rozwój układu nerwowego maleństwa. Wysoki poziom kwasów Omega 3 i Omega 6 jest jednym z czynników wspomagających produkcję mleka w piersiach matki.
Dawkowanie
Najlepiej przyjmować 3-5 g olejów rybnych dziennie. U pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów zaleca się dawki 6-gramowe. Zapobiegawczo można pić dziennie ok. 2000 mg oleju z wiesiołka (dzieci) i 4000 mg (dorośli) lub łyżkę oleju lnianego.
CZYTAJ TEŻ:
Odżywcze kwasy omega-3
Tran ochroni przed chorobą psychiczną
Ludzie są bardziej inteligentni, jeśli jedzą często ryby