Catering wielkanocny od Magdy Gessler
Zanim Magda Gessler zaczęła serwować w swoich punktach wielkanocne potrawy, tradycyjnie przygotowała dla klientów wielkanocny catering, na który zamówienia były zbierane do 4 kwietnia. Ze sporej listy dań zainteresowani mogli wybrać konkretne, które w Wielkanoc trafiłyby na ich stoły.
Jak przy każdej tego typu okazji, najbardziej szokująca okazała się być cena. Na ile znana restauratorka wyceniła swoje popisowe wielkanocne dania w Delikatesach u Fukiera? Portal eska.pl opublikował jakiś czas temu kilka propozycji:
- Jaja faszerowane polskie, wiejskie z pieczarkami i koprem (5 połówek) - 35 zł
- Mazurek z konfiturą z płatków róży - 65 zł
- Pasztet z dziczyzny i grzybów (foremka 500g) - 95 zł
- Rolada cielęca faszerowana koprem i kiszonymi ogórkami (1kg) - 145 zł
- Baba drożdżowa z bakaliami (1,2 kg) - 88 zł
- Żur na prawdziwkach (900ml) - 75 zł
- Schab pieczony ze śliwką suską sechlońską (0,5kg) - 75 zł
- Barszcz biały wielkanocny na zakwasie (900ml) - 68 zł
- Krem chrzanowy na zakwasie z żuru z pulpetami cielęcymi (900ml) - 79 zł
- Bigos złoty na winie, na bogato (900ml) - 84 zł
- Kaczka pieczona w całości po polsku z antonówką - 190 zł
- Mazurek z białą czekoladą i kardamonem - 60 zł
- Sałatka jarzynowa tradycyjna z grzybkami marynowanymi (słoik 300g) - 41 zł
- Pasta z wiejskich jaj z młodym szczypiorem słoik (200g) - 33 zł
Wielkanocne menu Magdy Gessler
Inna, kameralna restauracja Magdy Gessler - AleGloria - zaprasza klientów na skosztowanie "wielkanocnej wkładki". W skład menu wchodzą przystawka, dania główne, zupy i deser. Ceny tego menu prezentują się następująco:
- Wielkanocne jaja faszerowane pieczarkami z sosem tatarskim - 28 zł
- Schab po warszawsku w galarecie z tartym chrzanem i szczypiorkiem - 32 zł
- Barszcz biały świąteczny z jajem w koszulce - 29 zł
- Królik w sosie musztardowym z rozmarynem, ryż jaśminowy i buraczki glazurowane miodem i octem balsamicznym - 72 zł
- Udziec jagnięcy w sosie z tymianku i białego wina, ziemniak pieczony z gzikiem, grillowana papryka w jabłkowym winegret - 96 zł
- Mazurek kajmakowy z prażonymi migdałami i skórką pomarańczową - 28 zł
Wielkanocny brunch Magdy Gessler
Ta sama restauracja na wielkanocny poniedziałek zaprasza klientów na świąteczny brunch. Od 12 do 20 na gości, którzy wcześniej zapiszą się i zarezerwują sobie miejsce, czekać będą stoły w formie bufetu. Cena takiej wizyty wynosi 190 zł, ale restauracja przygotowała też zniżki. Dzieci od 5 do 12 lat zapłacą połowę ceny, a dzieci do 5. roku życia wejdą za darmo.
Podczas brunchu będzie można skosztować następujących dań:
- Jajka faszerowane,
- Schab po warszawsku w galarecie,
- Pasztet z drobiu z morelami, chrzanem i ćwikłą,
- Deska mięs pieczonych z marynowanymi opieńkami,
- Świąteczna sałatka jarzynowa,
- Pasta z fasoli "Jaś" z prażonymi nasionami lnu,
- Wielkanocna sałata z jajem w koszulce i piklowanymi nowalijkami,
- Biała kiełbasa w szarym sosie z chrzanem,
- Biały barszcz wielkanocny z jajem na twardo i białą kiełbasą,
- Krem z pieczonego kalafiora z oliwą paprykową,
- Pieczeń cielęca w sosie z cebulki dymki,
- Miętus w sosie rakowym pachnący świeżym koprem,
- Owoc chlebowca w sosie z wędzonej papryki,
- Kluski śląskie,
- Puree chrzanowe,
- Kasza bulgur,
- Buraczki na ciepło,
- Warzywa na parze,
- Pascha,
- Sernik krakowski,
- Mazurki,
- Baby wielkanocne
Ciasta na Wielkanoc od Magdy Gessler
Ostatnią z propozycji Magdy Gessler jest słodka oferta od cukierni "Embassy". W menu znalazło się wiele tradycyjnych słodkości związanych z Wielką Nocą. Jak prezentują się ceny w tym zakresie?
- Baba piaskowo-cytrynowa - 120 zł
- Baba drożdżowo-rumowa - 140 zł
- Baba budyniowo-serowa - 120 zł
- Pasha - 80 zł
- Sernik z białą czekoladą - 120 zł
- Sernik z kajmakiem - 120 zł
- Tort Beza Pavlowa - 350 zł
- Tort Dobosz Magda Gessler - 320 zł
- Mazurek kajmakowy z karmelizowaną skórką pomarańczy - 120 zł
- Mazurek czekoladowy z kajmakiem - 120 zł
- Mazurek cygański z bakaliami - 140 zł
- Mazurek różany z pistacjami - 160 zł
- Keks Królestwo Embassy - 150 zł

dś