Potrawy wielkanocne na szybko
Przygotowanie świątecznych potraw to dla wielu osób kwestia walki z czasem. Niektórzy z powodu braku wolnej chwili, a czasem ludzkiego lenistwa, zostawiają sobie kuchenne sprawy na ostatnią chwilę. Czy w takich warunkach istnieje możliwość wyrobienia się z wielkanocnymi potrawami? Jak zrobić śniadanie wielkanocne lub obiad?
"Zależne jest to od dań, które chcemy przygotować. Jeśli chodzi o przygotowanie bigosu czy żurku od podstaw, to takie gotowanie zajmie nam więcej czasu, bo dobry bigos gotuje się nawet dwa dni, a w przypadku żurku, to zakwas trzeba przygotować tydzień wcześniej, więc jeśli chodzi o jakieś proste dania typu jajka, jajka faszerowane czy mięsa pieczone to możemy je zostawić na ostatnią chwilę" - zaleca nam Bartosz Adamski.
Przed rozpoczęciem przygotowania wielkanocnych potraw, warto sporządzić odpowiednią listę zakupów. W wielu przypadkach będzie ona zależna od tego, co planujemy ugotować, jednak na liście nie może zabraknąć kilku produktów.
"Na pewno jajka byłyby niezbędne, kapusta kiszona i normalna oraz jakieś mięsa - wieprzowe, szynka wieprzowa, łopatka, to są takie niezbędniki na świąteczny stół" - mówi nam uczestnik programu "Masterchef".
Tradycyjne potrawy wielkanocne i ich zamienniki
Jeśli przy przygotowaniu wielkanocnego posiłku zależy nam na zaoszczędzeniu czasu, powinniśmy skupić się, przede wszystkim, na jajecznych potrawach. Czy jednak jest możliwe, by stworzyć z nich w pełni satysfakcjonującą wielkanocną ucztę?
"Jeżeli chodzi o szybkie gotowanie, to potrawy jajeczne zajmują najmniej czasu. Teoretycznie jesteśmy w stanie oprzeć na nich swój wielkanocny posiłek, ale co to będą za święta?" - pyta Bartosz Adamski.
Istnieją jednak sposoby, by nie rezygnować z tradycyjnych dań i przygotować je w uproszczonej formie. Jak zrobić żurek czy bigos?
"Przy żurku można pójść na łatwiznę i kupić gotowy zakwas. Z nim zrobienie żurku to jest kwestia trzech godzin na przygotowanie wywaru mięsno-warzywnego i połączenie tego ze śmietaną, zakwasem, białą kiełbasą i jajkiem. To jest relatywnie proste. Jeśli chodzi natomiast o bigos, to można go teoretycznie krócej dusić, ale smak nie będzie taki sam. Jeśli ktoś chce to zrobić szybciej, to ma zatem taką możliwość, ale efekt nie będzie adekwatny do tego, co byłoby wtedy, gdy byśmy przygotowali się tak jak Bóg przykazał" - dodaje.
Szybkie potrawy wielkanocne
Jak zatem zauważa Bartosz Adamski, jesteśmy w stanie przygotować potrawy wielkanocne, które nie zajmują wiele czasu, a nawet te bardziej skomplikowane możemy przedstawić w prostszej wersji.
Jeśli zależy wam na czasie, a chcecie by wasz wielkanocny stół był różnorodny, zalecamy przygotować następujące potrawy:
- jajka faszerowane,
- sałatka jarzynowa,
- wędliny,
- jajka na twardo,
- schab pieczony,
- pasztet wegetariański,
- sałatka chrzanowa z jajkiem,
- roladki,
- tatar.

dś