Spożywanie zaledwie siedmiu standardowych jednostek alkoholu tygodniowo może negatywnie wpływać na pracę mózgu – wskazało badanie z udziałem ponad 20 tys. ochotników, opisane na łamach magazynu „PLOS Medicine”. Jedna jednostka alkoholu to jedno małe piwo (250 ml, 5 proc.), lampka wina (100 ml, 12 proc.) czy kieliszek wódki (25 ml, 40 proc.).
Zespół naukowców z University of Oxford przeanalizował dane projektu UK Biobank, porównując konsumpcję alkoholu i stężenie żelaza w mózgach ochotników (sprawdzane metodą rezonansu magnetycznego). Wszyscy uczestnicy wzięli też udział w testach sprawdzających ich umysłowe możliwości.
Wiek badanych wynosił średnio 55 lat, mniej więcej połowę stanowiły kobiety. Średnie spożycie alkoholu wynosiło 18 jednostek tygodniowo.
Jak się okazało, spożywanie więcej niż siedmiu jednostek tygodniowo wiązało się z podniesionym stężeniem żelaza w jądrach podstawnych, czyli strukturze, która bierze udział m.in. w koordynacji ruchu, uczeniu się, procesach poznawczych, przetwarzaniu emocji.
Według autorów badania był to największy dotychczas projekt sprawdzający powiązania między umiarkowanym spożyciem alkoholu a poziomem żelaza w mózgu.
Badanie było oparte na ankietach, co mogło prowadzić do zaniżania ilości spożywanego alkoholu.
Naukowcy doradzają ograniczenie spożycia alkoholu.
Źródło: PAP
Źródło:
