W badaniu przeanalizowano powiązania między różnymi rodzajami kawy, a rytmem serca, chorobami sercowo-naczyniowymi i śmiertelnością. Wynika z nich, że umiarkowane spożycie kawy sprzyja dłuższemu życiu w porównaniu z osobami unikającymi tego napoju.
- Podczas badania zaobserwowaliśmy, że spożywanie kawy zarówno mielonej, rozpuszczalnej, jak i bezkofeinowej wiązało się ze zmniejszeniem występowania chorób sercowo-naczyniowych i zgonów z ich powodu – powiedział Peter z Kistler z Heart and Diabetes Research Institute w Australii, autor badania.
- Wyniki sugerują, że łagodne do umiarkowanego spożycie kawy powinno być uważane za element zdrowego stylu życia – zaznaczył Kistler.
- Kofeina jest najbardziej znanym składnikiem kawy, ale napój zawiera ponad 100 biologicznie aktywnych składników. Prawdopodobnie to te substancje były odpowiedzialne za powiązania między piciem kawy, występowaniem chorób sercowo-naczyniowych i długowiecznością – podkreślił.
- Nasze badania wskazują, że kawa spożywana w niewielkich lub umiarkowanych ilościach pozytywnie wpływa na zdrowie naszego serca i można się nią napawać, zachowując zdrowy styl życia – dodał Kistler.
Badanie wykazało, że picie dowolnej z trzech rodzajów kawy wiązało się z redukcją chorób układu krążenia. Najlepsze wyniki zaobserwowano u osób, które spożywały od dwóch do trzech filiżanek dziennie.
W porównaniu z niepiciem kawy wiązało się to ze zmniejszeniem prawdopodobieństwa zgonu w ciągu 12,5 roku badania o 14, 27 i 11 proc. odpowiednio w przypadku napojów bezkofeinowych, mielonych i instant.
14-proc., 27-proc. i 11-proc. niższym prawdopodobieństwem zgonu w ciągu 12,5 roku badania odpowiednio dla preparatów bezkofeinowych, mielonych i instant.
Źródło: Sky News
