Pikantne potrawy jak najbardziej przysługują się zdrowiu, gdyż hamują rozwój bakterii w organizmie i wzmacniają naszą odporność. Istnieje pogląd, że ostre jedzenie przyniesie ulgę osobom cierpiącym na przewlekłe zapalenie zatok. Zjedzenie pikantnej potrawy rozgrzewa organizm oraz wzmaga pocenie.
Pikantne potrawy mogą pomagać w walce z przeziębieniem, zwłaszcza jeśli zawierają chili. Ostre papryczki są bogate w witaminy A i C, więc wspomagają układ odpornościowy. Poza tym ich ostry aromat oczyszcza drogi oddechowe i rozrzedza zalegającą w nosie i zatokach wydzielinę.
Bądźmy jednak ostrożni i pamiętajmy, że to co ostre, nie każdemu będzie służyć. Pierwszą zasadą jest niepopijanie pikantnych przypraw wodą lub sokami. Może to jedynie pogorszyć sytuację i wzmóc palenie w przełyku i żołądku.
Kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu, dlatego dobrze jest ją popić mlekiem czy maślanką. Popijanie alkoholem może natomiast doprowadzić do dolegliwości żołądkowych. Ostrych potraw powinny unikać także osoby, które mają problemy z cerą, ponieważ mogą one negatywnie wpłynąć na stan skóry. Przed jedzeniem pikantnych dań powinny się wstrzymać również kobiety karmiące piersią.
Pikantne potrawy nie powodują zgagi czy wrzodów żołądka same z siebie, ale nasilają te dolegliwości, dlatego warto zachować umiar.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
