Piłkarze Juventusu zapytani o ulubione danie. Wojciech Szczęsny rozbawił internautów: Bigos, pierogi, żurek

Jacek Czaplewski
Milik i Szczęsny w drodze na trening Juventusu
Milik i Szczęsny w drodze na trening Juventusu Tik Tok
Liga włoska. Juventus z humorem prowadzi swój profil na Tik Toku. Na potrzeby popularnej platformy zapytał piłkarzy o ulubione danie. Odpowiedź Wojciecha Szczęsnego rozbawiła zwłaszcza Polaków.

Szczęsny o ulubionym daniu: Bigos!

Większość zawodników na tak zadane pytanie odpowiedziała: "Pasta". Czyli makaron. Tak stwierdzili choćby Arkadiusz Milik, Weston McKennie czy Filip Kostić. Adrien Rabiot mówił o przegrzebkach śródziemnomorskim, pojawiły się tez głosy za lasagną, gulaszem brazylijskim czy wreszcie pizzą. Nagranie w ciągu paru godzin wyświetlono prawie 800 tys. razy.

Wyłamał się Szczęsny. Choć od wielu lat nie mieszka na stałe w Polsce (do Anglii wyfrunął w 2006 roku, we Włoszech jest od 2015) to wciąż najwyraźniej ma sentyment do naszej wspaniałej kuchni. Wyznał bowiem, że najbardziej lubi nasz bigos, pierogi i żurek!

Idealny obiad według Szczęsnego: bigos, pierogi, żurek
Idealny obiad według Szczęsnego: bigos, pierogi, żurek Canva, własne

Szczęsny wie, co dobre. Pierogi i żurek znalazły się na liście stu najlepszych dań z całego świata. Internetowy przewodnik kulinarny "TasteAtlas" umieścił te dania kolejno na 34. i 98. miejscu, posiłkując się ocenami 400 tys. użytkowników. Ponoć najlepsze pierogi można znaleźć w jednej z restauracji w Krakowie, zaś najlepszy żurek oferuje Warszawa.

Co jest więc podobno najlepszym daniem na świecie? To brazylijska picanha, czyli grillowana wołowina. Poza podium, na czwartym miejscu uplasowała się z kolei neapolitańska pizza, którą Szczęsny, a zwłaszcza Milik jedli wielokrotnie.

LIGA WŁOSKA w GOL24

Państwo Blazić - Weronika i Miha

Miha Blazić poślubił Weronikę Marzędę. Wesele piłkarza Lecha...

od 7 lat
Wideo

Magazyn GOL 24 - podsumowanie kolejki Ekstraklasy

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl