Spis treści
Dzieci i dorastająca młodzież nie powinny pościć
W przypadku najmłodszych dzieci post w jakiejkolwiek formie jest absolutnie niezalecany. Organizm malucha potrzebuje regularnych i zbilansowanych posiłków, by prawidłowo się rozwijać, zarówno pod względem fizycznym, jak i neurologicznym. Brak odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych może prowadzić do osłabienia i rozdrażnienia, problemów z koncentracją i snem czy spadku odporności.
W tym wieku dzieci mają szybki metabolizm i niewielkie zapasy energetyczne, więc już kilka godzin bez jedzenia może mieć niekorzystny wpływ na ich samopoczucie i zdrowie. Nie powinno się im ograniczać jedzenia ani zmuszać do rezygnacji z ulubionych produktów w imię postu, to może być dla nich niezrozumiałe i stresujące.
W przypadku starszych dzieci poszczenie również może skutkować pewnymi problemami np. trudnościami w nauce z powodu braku energii, spadkiem nastroju. Nastolatki są szczególnie wrażliwe na sygnały związane z wyglądem, kontrolą ciała i akceptacją społeczną. Jeśli post, który powinien być przeżyciem duchowym, zostaje odebrany jako obowiązek związany z jedzeniem, może to wpłynąć na ich relację z odżywianiem.
Warto zaznaczyć, że dzieci oraz osoby młodsze, które nie ukończyły 18. roku życia, nie są zobowiązane do przestrzegania postu w Środę Popielcową oraz w Wielki Piątek.
Jesteś seniorem? Nie pość!
Osoby starsze, ze względu na zmniejszone zapotrzebowanie energetyczne oraz częste problemy zdrowotne, takie jak choroby przewlekłe, mogą mieć trudności z przystosowaniem się do postu.
Zmniejszenie ilości posiłków lub ograniczenie diety może prowadzić do osłabienia organizmu, niedoborów pokarmowych, a także zaburzenia poziomu glukozy czy ciśnienia krwi, co stanowi zagrożenie dla zdrowia. Przypominamy, że wiek powyżej 60. roku życia zwalnia z obowiązku postu.
Post nie dla kobiety w ciąży
W trakcie ciąży organizm kobiety intensywnie pracuje, by wspierać rozwój płodu, utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi, dostarczać składników odżywczych nie tylko sobie, ale i dziecku, a także unikać stanów niedocukrzenia, odwodnienia i osłabienia.
Ograniczenie ilości jedzenia, a tym bardziej pomijanie posiłków – może prowadzić do niedoborów, bólu głowy, zawrotów, a nawet omdleń u kobiet ciężarnych.
Pacjenci onkologiczni nie powinni pościć
W chorobie nowotworowej organizm jest wyjątkowo obciążony – zarówno samą chorobą, jak i działaniami terapeutycznymi, takimi jak chemioterapia, radioterapia czy leczenie operacyjne. W tym czasie utrzymanie odpowiedniego odżywienia ma kluczowe znaczenie dla skuteczności leczenia, jakości życia i tempa rekonwalescencji.
Nawet jednodniowe ograniczenie jedzenia i picia może u pacjentów onkologicznych powodować spadki poziomu cukru we krwi, odwodnienie i zaburzenia elektrolitowe. Kilkugodzinna głodówka może skutkować też nasileniem skutków ubocznych leczenia.
Czy osoby z cukrzycą mogą pościć?
Ograniczenie liczby posiłków czy przestrzeganie ścisłego postu może stanowić poważne zagrożenie dla osób zcukrzycą – zarówno typu 1, jak i typu 2. Osoby z cukrzycą, szczególnie te przyjmujące insulinę lub inne leki obniżające poziom cukru we krwi, są narażone na ryzyko hipoglikemii, czyli zbyt niskiego poziomu glukozy.
Kiedy pacjent nie je przez długie godziny, jak ma to miejsce podczas postu, poziom cukru we krwi może gwałtownie spaść, co może prowadzić do:
drżenia rąk,
zaburzeń koncentracji,
a w skrajnych przypadkach, nawet utraty przytomności lub śpiączki.
Z kolei osoby z cukrzycą typu 2, które stosują leki obniżające glikemię, mogą po długich okresach postu doświadczyć hiperglikemii, czyli nadmiernie wysokiego poziomu cukru we krwi, zwłaszcza jeśli po przerwie na posiłek spożyją zbyt dużą ilość jedzenia.
Te osoby nie powinny pościć
Osoby cierpiące na choroby nerek, nadciśnienie oraz inne przewlekłe schorzenia powinny szczególnie unikać postu. W przypadku zaburzeń pracy nerek organizm ma trudności z usuwaniem nadmiaru produktów przemiany materii, co może prowadzić do pogorszenia funkcjonowania narządu.
Osoby z nadciśnieniem potrzebują diety bogatej w składniki, które wspomagają regulację ciśnienia krwi, takie jak potas, magnez czy błonnik. Ograniczenie jedzenia może prowadzić do niedoborów tych składników, co z kolei może pogorszyć sytuację zdrowotną pacjenta i sprzyjać wzrostowi ciśnienia. Dodatkowo niewłaściwie stosowany post może prowadzić do nasilenia objawów takich jak zawroty głowy, omdlenia.
Dodatkowo, pacjenci przebywający w szpitalach lub innych placówkach medycznych, którzy nie mają wpływu na przyjmowany pokarm, są zwolnieni z obowiązku postu.
