Sezon na papryki, pomidory i kabaczki, czyli… zrób leczo. [BARDZO PROSTY PRZEPIS]

rsm
123rf
Idealne danie na kolację, na obiad, na koniec lata. Zaskoczcie swoją drugą połówkę i zróbcie w domu leczo. Przepis jest prosty – to danie wyjdzie zawsze (i każdemu). A jak zrobicie więcej, to można zamrozić lub zawekować w słoiku. I będzie na później: gdy nam się nie będzie akurat chciało gotować lub gdy wpadną niezapowiedziani goście.

Jak zrobić leczo?

Składniki:

1 kg papryki
1 kg pomidorów
2 kg kabaczków
1 kg kiełbasy (śląska, głogowska lub toruńska)
1 kg cebuli
olej
2 słoiczki koncentratu pomidorowego
pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki pokroić w grubą kostkę. Najpierw w garnku przysmażyć na oleju kiełbasę, dorzucić do niej cebulę. Dusić. Potem dołożyć pomidory, paprykę i kabaczki. Pieprz i sól do smaku. Gdy warzywa będą miękkie wlać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Podawać ciepłe lub gorące.

Komentarze 4

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

M
M.
Nie wszystkie koncentraty mają dodatki. Wystarczy się wysilić i przejść po sklepach z lokalną żywnością.
M
Mieszkanka
Sezon na pomidory juz sie kończy albo skończył. Kabaczki podobnie. W tym roku susza jest i wszystko zbiera się tego lata miesiąc wcześniej niż normalnie. A gazeta śpi
a
ala
To chyba lepiej odparować 1 kg pomidorów więcej, niż pchać koncentrat z polepszaczami, cukrem i konserwantami.
k
kulinarny
bez smalcu nie bedzie smaku :P
Wróć na i.pl Portal i.pl