Idealne danie na kolację, na obiad, na koniec lata. Zaskoczcie swoją drugą połówkę i zróbcie w domu leczo. Przepis jest prosty – to danie wyjdzie zawsze (i każdemu). A jak zrobicie więcej, to można zamrozić lub zawekować w słoiku. I będzie na później: gdy nam się nie będzie akurat chciało gotować lub gdy wpadną niezapowiedziani goście.
Jak zrobić leczo?
Składniki:
1 kg papryki 1 kg pomidorów 2 kg kabaczków 1 kg kiełbasy (śląska, głogowska lub toruńska) 1 kg cebuli olej 2 słoiczki koncentratu pomidorowego pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki pokroić w grubą kostkę. Najpierw w garnku przysmażyć na oleju kiełbasę, dorzucić do niej cebulę. Dusić. Potem dołożyć pomidory, paprykę i kabaczki. Pieprz i sól do smaku. Gdy warzywa będą miękkie wlać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Podawać ciepłe lub gorące.
Nie wszystkie koncentraty mają dodatki. Wystarczy się wysilić i przejść po sklepach z lokalną żywnością.
M
Mieszkanka
Sezon na pomidory juz sie kończy albo skończył. Kabaczki podobnie. W tym roku susza jest i wszystko zbiera się tego lata miesiąc wcześniej niż normalnie. A gazeta śpi
a
ala
To chyba lepiej odparować 1 kg pomidorów więcej, niż pchać koncentrat z polepszaczami, cukrem i konserwantami.