Jak zrobić leczo? Poniżej podajemy przepisy na leczo - proste, sprawdzone i wypróbowane przez dziennikarzy Dziennika Zachodniego.
ZOBACZ KONIECZNIE:
PRZEPIS NA PAPRYKĘ FASZEROWANĄ
ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY:
Ciasto z jagodami [PRZEPISY] Proste i szybkie przepisy na ciasta z jagodami
Ciasto z rabarbarem [PRZEPIS]. Zobacz wersję ucieraną Remigiusza Rączki!
Przepis na ciasto drożdżowe [PRZEPISY] Adam Gessler poleca oryginalne ciasto
LECZO Z CUKINIĄ PRZEPIS:
Przepis na leczo z cukinią - składniki:
5 cukinii (młodych, niezbyt dużych)
4 dorodne strąki papryki (różne kolory)
20 dag kiełbasy, np. śląskiej (unikamy najtańszych)
2 duże cebule (może być też cebuloczosnek)
1 puszka pomidorów (w całości)
1 ząbek czosnku,
natka pietruszki
2 łyżki oleju
Sól, pieprz, przyprawy do smaku, np. papryka słodka, ostra.
Kostka rosołowa.
Nie przegapcie
- Bielizna erotyczna z Zabrza robi furorę na świecie ZOBACZCIE
- Oto majątki prezydentów miast w Śląskiem
- Wybuch gazu w Bytomiu. Lokale nie nadają się do mieszkania
- Ikea w Zabrzu nie powstanie? Inwestycja w zawieszeniu
- Najdroższe domy w województwie śląskim TOP 20. Poznaj ceny
- Najpiękniejsze fanki Ruchu Chorzów ZDJĘCIA Frelki na Cichej
JAK ZROBIĆ LECZO Z CUKINIĄ?
Gotuje Aneta Twaróg
PRZEPIS NA LECZO
Leczo z cukinią - sposób przygotowania:
Papryki oczyszczamy, kroimy wzdłuż w paski, potem zaś w 2-3 cm kawałki. Cebulę kroimy w kostkę - niezbyt drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę - ma być złota i pachnąca.
Dodajemy pokrojoną paprykę. Chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Potem dodajemy ok. pół szklanki wody, kostkę rosołową i przykrywamy, żeby się dusiło na wolnym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, pilnując, by się nie przypaliło.
Kiedy papryka zmięknie, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i znów chwilę dusimy.
Dokładnie mieszamy i dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem, pokrojone na kawałki (sprawdzone - pomidory w całości w puszkach są zwykle słodsze, mają intensywny smak i bardziej nadają się do naszej potrawy niż te od razu kupione w kawałkach).
Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż pomidory się połączą z potrawą. Na koniec wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cukinię i czosnek, mieszamy delikatnie. Dusimy całość aż cukinia zmięknie uważając, żeby jej nie rozgotować.
Pod koniec gotowania dodajemy do naszego leczo trochę natki pietruszki i doprawiamy - jak lubimy.
Tak przygotowane błyskawiczne leczo można podawać z ryżem ugotowanym w woreczkach. Jest smaczne zarówno z nim wymieszane i chwilę podduszone, by się smaki przegryzły, jak i z ryżem podanym na sypko.
Można także podać je z posmażonymi ziemniakami w plasterkach. Próbowaliśmy nawet z makaronem świderki, a także z pieczywem.
Smacznego!
JAK ZROBIĆ LECZO Z CUKINIĄ?
PRZEPIS NA LECZO
Zobaczcie koniecznie
