Aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca. Za tą fasolką po bretońsku wege przepadają nawet mięsożercy

Anna Moyseowicz
Fasolka po bretońsku wege posmakuje również dzieciom. To propozycja zdrowego, rozgrzewającego obiadu.
Fasolka po bretońsku wege posmakuje również dzieciom. To propozycja zdrowego, rozgrzewającego obiadu. bhofack2/ Getty Images
To danie, którego trudno nie kochać. Wymaga nieco przygotowań, ale wysiłek jest wart efektu. Fasolka po bretońsku wege to propozycja dla wegan i wegetarian, ale z pewnością posmakuje również osobom jedzącym mięso. Jest pełna smaku i aromatu, rozgrzewająca, sycąca i zdrowa. Sprawdzi się jako obiad lub kolacja w zimowe, chłodne dni. Sprawdź przepis!

Spis treści

Fasolka po bretońsku wege zachwyci nawet wielbicieli mięsa

Bez mięsa nie można się najeść? Ten mit już dawno powinien odejść do lamusa! Dania bezmięsne także mogą być pyszne i sycące, a także pełne smaku. Jedną z tego rodzaju propozycji jest fasolka po bretońsku wege. To propozycja na tyle uniwersalna, że można zrobić ją w różnych wersjach. Jak zrobić fasolkę po bretońsku bez mięsa? Jeśli nie przepadasz za smakiem mięsa, to po prostu postaw na warzywa, a jeśli jednak chcesz je czymś zastąpić, możesz postawić na wędzone tofu, wege parówki albo kiełbaski czy wege boczek, dostępne w różnych sklepach na półkach ze zdrową żywnością. Są to produkty roślinne, ale przypominające w strukturze i smaku mięsne odpowiedniki.

Fasolka nie jest trudna w przygotowaniu, ale wymaga nieco cierpliwości. Jeśli chcesz zaoszczędzić pieniądze, zacznij przygotowania dzień wcześniej i zamocz białą fasolę w garnku lub misce z wodą, pozostawiając do napęcznienia przez noc, a następnie ją ugotuj. Najlepiej wybierz spośród odmian Aura, Piękny Jaś albo Igołomska. Zapomniałaś kupić wcześniej fasolę lub nie masz takiej możliwości? Nic straconego! Wówczas wybierz fasolkę w puszce. Takie rozwiązanie będzie droższe, ale szybsze.

Przepis na fasolkę po bretońsku wege

Czas przygotowania: około 2 godzin (przepis z suchą fasolą) albo 20 minut (przepis z fasolą z puszki) + 30 minut gotowania. Łącznie do 3 godzin.

Liczba porcji: 4

Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 500 gramów suchej fasoli lub fasoli w puszkach,

  • 200 gramów pieczarek,

  • 1 kostka tofu (albo opcjonalnie dla miłośników smaku mięsa 100 gramów roślinnego boczku oraz 180 gramów roślinnych kiełbasek),

  • 2 cebule,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 1 puszka krojonych pomidorów,

  • 700 gramów passaty pomidorowej albo około 400 gramów przecieru pomidorowego,

  • 3 łyżki oleju do smażenia,

  • sól i pieprz,

  • łyżka majeranku,

  • łyżka papryki wędzonej,

  • 3 łyżki sosu sojowego,

  • ok. 1,5 litra wody + 250 mililitrów,

  • do podania świeże pieczywo wedle uznania.

Jak zrobić fasolkę po bretońsku wege?

Oto, jak przygotowań wegetariańską fasolkę po bretońsku:

  1. Dzień wcześniej fasolę wsypać do wysokiego naczynia i zalać wodą, tak, by przykrywała fasolę i wystawała ponad nią o kilka centymetrów.

  2. Kolejnego dnia opłukać fasolę i gotować ją w około 1,5 litra osolonej wody aż zmięknie, czyli od 1,5 do 2 godzin. Następnie wodę odlać.

  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej w dużym garnku, cebulę zeszklić.

  4. Dodać pokrojone w kostkę tofu oraz opcjonalnie pokrojone roślinny boczek oraz kiełbaski. Smażyć do zrumienienia.

  5. Dodać umyte i pokrojone pieczarki. Smażyć około dwóch minut, mieszając.

  6. Pod koniec dodać obrane i przetarte ząbki czosnku. Smażyć krótko na małym ogniu, ciągle mieszając, by czosnek się nie przypalił.

  7. Dodać krojone pomidory oraz passatę. Wlać szklankę wody. Dodać przyprawy i gotować jeszcze około 25 minut pod przykryciem.

  8. Podawać z pieczywem.

Czym można zagęścić fasolkę po bretońsku?

Co zrobić, jeśli nasza fasolka przypomina bardziej zupę, niż drugie danie? Należy ją zagęścić! Opcji jest kilka:

  • jeśli danie nie jest bardzo rzadkie, gotuj fasolkę nieco dłużej,

  • dodaj więcej przecieru pomidorowego,

  • dodaj mąki wymieszanej z wodą, chwilę pogotuj,

  • zrób zasmażkę z tłuszczu i mąki, dolej do garnka i gotuj,

  • odbierz sporą chochelkę fasolki i zblenduj ją, a potem dodaj do garnka.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl