Spis treści
Fasolka po bretońsku wege zachwyci nawet wielbicieli mięsa
Bez mięsa nie można się najeść? Ten mit już dawno powinien odejść do lamusa! Dania bezmięsne także mogą być pyszne i sycące, a także pełne smaku. Jedną z tego rodzaju propozycji jest fasolka po bretońsku wege. To propozycja na tyle uniwersalna, że można zrobić ją w różnych wersjach. Jak zrobić fasolkę po bretońsku bez mięsa? Jeśli nie przepadasz za smakiem mięsa, to po prostu postaw na warzywa, a jeśli jednak chcesz je czymś zastąpić, możesz postawić na wędzone tofu, wege parówki albo kiełbaski czy wege boczek, dostępne w różnych sklepach na półkach ze zdrową żywnością. Są to produkty roślinne, ale przypominające w strukturze i smaku mięsne odpowiedniki.
Fasolka nie jest trudna w przygotowaniu, ale wymaga nieco cierpliwości. Jeśli chcesz zaoszczędzić pieniądze, zacznij przygotowania dzień wcześniej i zamocz białą fasolę w garnku lub misce z wodą, pozostawiając do napęcznienia przez noc, a następnie ją ugotuj. Najlepiej wybierz spośród odmian Aura, Piękny Jaś albo Igołomska. Zapomniałaś kupić wcześniej fasolę lub nie masz takiej możliwości? Nic straconego! Wówczas wybierz fasolkę w puszce. Takie rozwiązanie będzie droższe, ale szybsze.
Przepis na fasolkę po bretońsku wege
Czas przygotowania: około 2 godzin (przepis z suchą fasolą) albo 20 minut (przepis z fasolą z puszki) + 30 minut gotowania. Łącznie do 3 godzin.
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: średni.
Składniki:
500 gramów suchej fasoli lub fasoli w puszkach,
200 gramów pieczarek,
1 kostka tofu (albo opcjonalnie dla miłośników smaku mięsa 100 gramów roślinnego boczku oraz 180 gramów roślinnych kiełbasek),
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
1 puszka krojonych pomidorów,
700 gramów passaty pomidorowej albo około 400 gramów przecieru pomidorowego,
3 łyżki oleju do smażenia,
sól i pieprz,
łyżka majeranku,
łyżka papryki wędzonej,
3 łyżki sosu sojowego,
ok. 1,5 litra wody + 250 mililitrów,
do podania świeże pieczywo wedle uznania.
Jak zrobić fasolkę po bretońsku wege?
Oto, jak przygotowań wegetariańską fasolkę po bretońsku:
Dzień wcześniej fasolę wsypać do wysokiego naczynia i zalać wodą, tak, by przykrywała fasolę i wystawała ponad nią o kilka centymetrów.
Kolejnego dnia opłukać fasolę i gotować ją w około 1,5 litra osolonej wody aż zmięknie, czyli od 1,5 do 2 godzin. Następnie wodę odlać.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej w dużym garnku, cebulę zeszklić.
Dodać pokrojone w kostkę tofu oraz opcjonalnie pokrojone roślinny boczek oraz kiełbaski. Smażyć do zrumienienia.
Dodać umyte i pokrojone pieczarki. Smażyć około dwóch minut, mieszając.
Pod koniec dodać obrane i przetarte ząbki czosnku. Smażyć krótko na małym ogniu, ciągle mieszając, by czosnek się nie przypalił.
Dodać krojone pomidory oraz passatę. Wlać szklankę wody. Dodać przyprawy i gotować jeszcze około 25 minut pod przykryciem.
Podawać z pieczywem.
Czym można zagęścić fasolkę po bretońsku?
Co zrobić, jeśli nasza fasolka przypomina bardziej zupę, niż drugie danie? Należy ją zagęścić! Opcji jest kilka:
jeśli danie nie jest bardzo rzadkie, gotuj fasolkę nieco dłużej,
dodaj więcej przecieru pomidorowego,
dodaj mąki wymieszanej z wodą, chwilę pogotuj,
zrób zasmażkę z tłuszczu i mąki, dolej do garnka i gotuj,
odbierz sporą chochelkę fasolki i zblenduj ją, a potem dodaj do garnka.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
