Według najnowszych badań szczepionka Pfizera może być mniej skuteczna u osób z otyłością. Włoscy naukowcy ostrzegają: tacy pacjenci wytwarzają o połowę mniej przeciwciał, co może być spowodowane tym, że tłuszcz utrudnia pracę układu odpornościowego, który bierze udział w produkcji przeciwciał. Dodatkowa waga może powodować długotrwałe problemy organizmu, które sabotują układ odpornościowy i zmniejszają jego zdolność do zwalczania infekcji.
Wykazano, że otyłość, zdefiniowana jako BMI powyżej 30, jest czynnikiem ryzyka wystąpienia ciężkiej choroby Covid-19 i śmierci, co skłoniło pracowników służby zdrowia do wysłania ostrzeżeń do ludzi, aby zrzucili kilka kilogramów.
Badania pod tym kątem przeprowadzał dr Aldo Venuti z Istituti Fisioterapici Ospitalieri w Rzymie i jego współpracownicy. Zespół przyjrzał się, ile przeciwciał zostało wyprodukowanych po dwóch dawkach szczepionki Pfizer / BioNTech u 248 pracowników służby zdrowia, z których tylko 26 zostało zaklasyfikowanych jako otyłych. Siedem dni po otrzymaniu drugiej dawki u 99,5 procent rozwinęła się odpowiedź przeciwciał, która była w stanie zwalczyć wirusa. Reakcja była większa u osób szczupłych.
Koronawirus zmienił świat. Tak pandemię komentują graficy i ...
U osób z prawidłowym BMI średnie stężenie przeciwciał wynosiło 325,8 w porównaniu z 167,1 u osób otyłych. Naukowcy twierdzą, że stan zapalny występujący u osób z nadwagą, może osłabiać niektóre reakcje immunologiczne, w tym te wywoływane przez
limfocyty, które mogą bezpośrednio zabijać zakażone komórki.
Specjaliści dodają, że efekt ten był już znany w przypadku szczepionek przeciwko grypie, wirusowemu zapaleniu wątroby typu B i wściekliźnie. Choć jest zbyt wcześnie, aby stwierdzić, co to oznacza dla skuteczności szczepionki, można wywnioskować, że osoby z otyłością potrzebują dodatkowej dawki, aby zapewnić im odpowiednią ochronę przed koronawirusem.
Badania pokazują, że otyłość zwiększa ryzyko śmierci Covid-19 o 48 proc. Poprzednie badania sugerowały, że otyłość, którą definiuje się jako posiadanie wskaźnika masy ciała (BMI) powyżej 30, zwiększa ryzyko zgonu Covid-19 o ponad 50 proc., a także zwiększa ryzyko trafienia do szpitala o 113 proc.
Może to wynikać z tego, że osoby z otyłością często mają inne groźne schorzenia, takie jak choroby serca lub cukrzyca typu 2, które zwiększają ryzyko zakażenia koronawirusem. Ale nadmiar tkanki tłuszczowej może również powodować zmiany
metaboliczne i stany zapalne, które utrudniają organizmowi zwalczanie infekcji.
Osobne badania wykazały, że szczepionka przeciw grypie jest tylko w połowie tak skuteczna u osób z otyłością w porównaniu z osobami o dobrej wadze. Nowe badanie dostarczają pierwszych bezpośrednich dowodów sugerujących, że podobny problem może wystąpić w przypadku szczepionek przeciwko Covid-19.
- Ponieważ otyłość jest głównym czynnikiem ryzyka zachorowalności i śmiertelności u pacjentów z Covid-19, zaplanowanie skutecznego programu szczepień w tej podgrupie jest obowiązkowe - napisał dr Aldo Venuti. Chociaż potrzebne są dalsze badania, dane te mogą mieć ważne znaczenie dla rozwoju strategii szczepień przeciwko Covid-19, szczególnie u osób otyłych. - Jeśli nasze dane miałyby zostać potwierdzone przez większe badania, podanie osobom otyłym dodatkowej dawki szczepionki lub wyższej dawki mogłoby być brane pod uwagę - dodaje.
