Spis treści
Co się dzieje, gdy mamy niski poziom dopaminy w organizmie?
Obniżony poziom dopaminy objawia się różnorodnymi dolegliwościami zdrowotnymi. Gdy tego neuroprzekaźnika i hormonu jest w twoim organizmie za mało, możesz czuć się zmęczony, pozbawiony motywacji i przygnębiony.
Niski poziom dopaminy w organizmie może powodować zaburzenia snu, problemy z koncentracją, spadek libido. Badania wskazują też, że zaburzenia sygnalizacji dopaminowej mogą prowadzić do nadmiernego jedzenia i przybierania na wadze — mózg nie otrzymuje sygnału nagrody, więc nie daje ci znaku, by przestać jeść.
Jeśli po posiłku nie odczuwasz sytości i sięgasz po dodatkowe przekąski, koniecznie zwróć uwagę na to, co trafia na twój talerz. Badania naukowe wskazują, że dieta obfitująca w tłuszcze nasycone osłabia działanie układu dopaminowego odpowiedzialnego za uczucie nagrody i zaspokojenia.
Tłuszcze nasycone powiązane z zaburzoną sygnalizacją dopaminy
Badanie z 2021 roku opublikowane w Nutrition Research Reviews wykazało, że dieta bogata w tłuszcze nasycone może zakłócać system nagrody w mózgu, co utrudnia kontrolowanie jedzenia. Tłuszcze nasycone mogą obniżać aktywność dopaminy w części mózgu odpowiedzialnej za poczucie sytości. Dodatkowo wywołują stany zapalne i utrudniają działanie insuliny. Z czasem może to prowadzić do tycia i trudności w zrzuceniu nadmiaru kilogramów.
Dodatkowo, w badaniu z 2020 roku opublikowanym w Nutritional Neuroscience specjalistom udało się wykazać, że myszy karmione dietą bogatą w tłuszcze nasycone nie tylko przybrały na wadze, ale także miały zaburzoną sygnalizację dopaminową. W mózgu obserwowano wolniejsze usuwanie dopaminy i jej zmniejszone wydzielanie – zmiany te związane są z objadaniem się i słabą kontrolą impulsów.

W jakich produktach są tłuszcze nasycone?
Największym źródłem tłuszczów nasyconych są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso i nabiał. Dieta bazująca na produktach pochodzenia roślinnego również może obfitować w takie tłuszcze. Popularne oleje, takie jak palmowy i kokosowy mają w swoim składzie tłuszcze nasycone.
Produkty, które mogą zabijać naszą motywację i sprzyjają zatykaniu się tętnic to hamburgery, lody, smalec, masło i śmietana.
W jaki sposób można zmniejszyć spożycie tłuszczów nasyconych? Dobrym pomysłem jest zastąpienie ich tłuszczami nienasyconymi. Znajdziemy je między innymi w takich produktach jak:
łososiu,
śledziach,
makrelach,
migdałach,
orzechach włoskich,
orzechach laskowych,
nasionach słonecznika.
Ciężkostrawne kiełbaski warto zastąpić na przykład mięsem drobiowym o niższej zawartości tłuszczu.