Obecność bakterii Salmonella z grupy OD wykryto na powierzchni skorupek jaj w 1 z 5 badanych próbek.
Salmonella na jajkach z NETTO
Bakterie Salmonelli zostały wykryte w produkcie: Świeże jaja “Jaja Wojciechowicz” klasa świeżości A, kategoria wagowa:
M-średnie (63g>masa>53 g) z datą spożycia przed przed 12 maja 2019.
Dodatkowe informacje:
- Kod na skorupkach jaj – 3PL 02181303
- Numer zakładu pakowania jaj: PL 02185903 WE
- Producent – JAJO – WOJCIECHOWICZ Wojciech Wojciechowicz Wróblowice, ul. Innowacyjna 22, 55-630 Miękinia
Zdjęcie pobranej próbki jaj:

O wyniku kontroli badania, Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Środzie Śląskiej właściwy dla miejsca prowadzenia działalności producenta jaj, zarząd sklepu NETTO Sp. z o.o. w Kobylance, w którym pobrano próbkę oraz producenta ww. kwestionowanej próbki. NETTO Sp. z o.o. poinformowała, że 30 kwietnia 2019 r. ww. jaja zostały usunięte ze sklepów tej sieci.
WAŻNE INFORMACJE
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
ZOBACZ KONIECZNIE:
Zobacz także: Minister rolnictwa po kontrolach rzeźni: Wyniki nie wskazują na zagrożenie zdrowia i bezpieczeństwa konsumentów
Źródło:TVN24
