Ostrzeżenie pojawiło się w czwartek na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego. "Producent podjął działania mające na celu poinformowanie odbiorców o konieczności wycofania partii jaj" - czytamy na stronie GIS.
Nie należy spożywać partii jaj określonych w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - Główny Inspektorat Sanitarny
Obecność pałeczek Salmonella Enteritidis stwierdzono na skorupkach tych jajek:
- Produkt – Jaja L ściółkowe
- Data minimalnej trwałości/numerem partii: 2023-06-18 oraz 2023-06-23
- Kod na skorupkach jaj: 2PL18041334
- Producent: Ferma PIWODA Jacek Zygmunt ul. Piwoda 202 37-522 Wiązownica
Przeczytaj również: Czternasta emerytura 2023 - nowe wyliczenia netto. Takie przelewy dostaną emeryci
Jajka i Salmonella. Pamiętaj o tych zasadach
Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.
Na co trzeba zwrócić uwagę? Oto kilka cennych porad od Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego:
Zakup jaj
▶ Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.
Przechowywanie
▶ Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.
Przygotowywanie dań/potraw
▶ Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
▶ Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
▶ Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
▶ Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
▶ Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
▶ Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.
Podawanie posiłków
▶ Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.
