Zupa krem z dyni z pesto pietruszkowym. Bardzo prosty przepis

rsm
Damian Kujawa
Uwielbiam jesień, bo to sezon na zupę dyniową (a tę kocham tak samo bardzo jak krupnik). Dzisiaj podzielę się z Państwem prostym przepisem na zupę krem z dyni – aromatyczną, rozgrzewającą, sycącą. I szybką do zrobienia.

Jak przyrządzić zupę krem z dyni?

Składniki:
Pół litra bulionu warzywnego (zrobionego z kostek rosołowych, warzywnych – to wersja dla niecierpliwych) lub rosołu, który nam został z dnia poprzedniego (chyba, że mamy dość czasu i rosół zrobimy tego samego dnia)
2-3 kilogramowa dynia (ja najbardziej lubię hokaido)
2 cebule
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki
bagietka

Przygotowanie:
Dynię obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie aż będzie miękka. Osobno na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (do miękkości). Połączyć składniki, zetrzeć do nich na drobnych oczkach imbir (dużo, gdy lubimy ostrą zupę). Doprawić pieprzem i solą.
Dynie z cebulą zblendować na jednolitą masę. Dodać tyle ciepłego bulionu, żeby zupa nie była za gęsta, ale też nie za dużo, żeby nie była zbyt wodnista. Musi mieć kremową konsystencję.

Zupę podawać na ciepło, z kawałkiem bagietki przysmażonej na oliwie. Na wierzch zupy, już w miseczce, nałożyć pietruszkowe pesto (jak je zrobić? Natkę pietruszki zblendować w kubku z odrobiną oliwy).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

f
fuful
Jak dla mnie to krem ze szparagó kenwoodworld.com/pl-pl/przepisy/przepisy/zupy-i-startery1/krem-ze-szparagow A jak nie to Gazpacho na lato :)
Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl