Jak przyrządzić zupę krem z dyni?
Składniki:
Pół litra bulionu warzywnego (zrobionego z kostek rosołowych, warzywnych – to wersja dla niecierpliwych) lub rosołu, który nam został z dnia poprzedniego (chyba, że mamy dość czasu i rosół zrobimy tego samego dnia)
2-3 kilogramowa dynia (ja najbardziej lubię hokaido)
2 cebule
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki
bagietka
Przygotowanie:
Dynię obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie aż będzie miękka. Osobno na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (do miękkości). Połączyć składniki, zetrzeć do nich na drobnych oczkach imbir (dużo, gdy lubimy ostrą zupę). Doprawić pieprzem i solą.
Dynie z cebulą zblendować na jednolitą masę. Dodać tyle ciepłego bulionu, żeby zupa nie była za gęsta, ale też nie za dużo, żeby nie była zbyt wodnista. Musi mieć kremową konsystencję.
Zupę podawać na ciepło, z kawałkiem bagietki przysmażonej na oliwie. Na wierzch zupy, już w miseczce, nałożyć pietruszkowe pesto (jak je zrobić? Natkę pietruszki zblendować w kubku z odrobiną oliwy).
