W skrócie:
Szukasz pomysłu na pyszną, rozgrzewającą i sycącą zupę? Najlepiej taką, która jest prosta do zrobienia? Polecam zupę krem z batatów. Dodaję do niej jeszcze marchewkę, paprykę, czosnek i cebulę, a wszystkie warzywa najpierw piekę z dodatkiem oliwy. Do upieczonych warzyw dodaję bulion i miksuję całość, a na koniec doprawiam.
Zupa z batatów i marchewki – przepis na zupę krem
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
2 średnie bataty,
2 marchewki,
1 czerwona papryka,
1 szalotka,
4 ząbki czosnku,
300 ml bulionu,
100 ml śmietanki 30 procent,
oliwa z oliwek,
łyżeczka słodkiej papryki,
pół łyżeczki kminu rzymskiego,
sól, pieprz,
3/4 szklanki czerwonej soczewicy (opcjonalnie).
Jak zrobić zupę krem z batatów?
Bataty i marchew umyj i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki.
Pokrój także paprykę i cebulę.
Wszystkie warzywa, razem z czosnkiem włóż do żaroodpornego naczynia i upiecz do miękkości.
Upieczone warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem. Dodaj śmietankę, przyprawy i zblenduj.
Jeśli zupa jest za gęsta, dolej wody. Jeżeli chcesz ją dodatkowo zagęścić, wsyp czerwoną soczewicę i gotuj zupę 10 minut. Smacznego!
Jak widzisz posiłek jest bardzo prosty w przygotowaniu, a zapewniam, że efekt cię nie zawiedzie. Możesz do niej dodać chrupiące grzanki albo zagęścić soczewicą. Wsyp suchą soczewicę do zblendowanej zupy i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
