W skrócie
Domowa babka z rumem świetnie smakuje podana na deser w towarzystwie filiżanki gorącej kawy. Warto pamiętać, że ciasto powinno mieć niezbyt zwartą konsystencję. Dzięki temu wypiek będzie delikatny, puszysty i rozpływał się w ustach. Wyrobienie ciasta i jego rośnięcie ułatwi natłuszczenie miski do wyrastania oraz wybieranie ciasta przy pomocy silikonowej szpatułki lub skrobki cukierniczej. Babkę z rumem nasączam gęstym ponczem przypominającym syrop. Jeżeli chcesz, aby twoje ciasto było bardziej wilgotne, to możesz zmienić proporcje na 200 ml wody, 50 ml rumu i 80 g cukru. Wypróbuj przepis na tradycyjną babkę z rumem na święta.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania babki z rumem
Babka z rumem – przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: dla 12 osób.
Czas przygotowania: 2,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 390 g mąki pszennej,
- 50 g masła Łaciate,
- 50 g cukru,
- 5 jajek,
- 100 ml mleka Łaciate 3,2%,
- 8 g suszonych drożdży,
- szczypta soli.
Poncz:
- 100 ml wody,
- 50 g cukru,
- 30 ml rumu.
Czytaj także: Najprostsza wielkanocna babka piaskowa. Taki smakołyk piekły nasze mamy
Jak zrobi babkę z rumem?
Sposób przygotowania:
- Na początku rozpuściłam suszone drożdże w 30 ml ciepłego mleka i odstawiłam na 10 minut.
- Następnie w garnku roztopiłam masło z pozostałym mlekiem.
- Do miski robota kuchennego przesiałam mąkę pszenną i dodałam cukier wraz ze szczyptą soli.
- Następnie włączyłam robota kuchennego z hakiem na średnie obroty i powoli dodawałam po jednym jajku i wlałam rozpuszczone drożdże.
- Wlałam przestudzone mleko z masłem i mieszałam ciasto do całkowitego połączenia.
- Ciasto drożdżowe przełożyłam do natłuszczonej olejem miski i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie przełożyłam ciasto na babkę z rumem do formy i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- Babkę drożdżową piekłam przez 30 minut w temperaturze 170° Celsjusza.
- Przed końcem pieczenia przygotowałam poncz. W garnku zagotowałam wszystkie składniki do momentu rozpuszczenia kryształów cukru. Gotowałam przez 5 minut.
- Babkę drożdżową wyjęłam z piekarnika, odstawiłam na 10 minut do wystygnięcia, wysunęłam z formy i nasączyłam ciepłym ponczem.
- Gotowa babka z rumem będzie pięknie pachnieć i błyszczeć po ozdobieniu jej gęstym syropem.
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w Kuchni
Apetyczna babka z rumem na Wielkanoc. Przepis na puszyste ci...
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: