Kuchnia papieska Benedykta XVI. Co jadł papież z Niemiec? Nie tylko biała kiełbasa i sałatka ziemniaczana królowały w Watykanie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Na zdjęciu papież Benedykt XVI po przybyciu do kaplicy pierwszej australijskiej błogosławionej, wyniesionej na ołtarze przez Jana Pawła II, Mary MacKillop w Sydney, 17 lipca 2008 roku. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć ulubione dania kuchni papieskiej.
Na zdjęciu papież Benedykt XVI po przybyciu do kaplicy pierwszej australijskiej błogosławionej, wyniesionej na ołtarze przez Jana Pawła II, Mary MacKillop w Sydney, 17 lipca 2008 roku. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć ulubione dania kuchni papieskiej. PAP/EPA/EZRA SHAW - POOL
Pontyfikat Benedykta XVI rozpoczął się 24 kwietnia 2005 roku. Jako pierwszy papież w historii przeszedł na emeryturę 28 lutego 2013 roku. Zmarł 31 grudnia 2022 roku. Benedykt XVI sprawował władzę papieską przez osiem lat. Katolicy na całym świecie interesowali się życiem papieży, w tym ich upodobaniami kulinarnymi. Zebraliśmy ulubione potrawy trzech papieży: Benedykta XVI, Jana Pawła II i Franciszka.

W skrócie

Kuchnia watykańska nie odbiega znacząco od tradycyjnej włoskiej kuchni w rzymskiej odsłonie. Do czasu, gdy na tronie Piotrowym zasiadali Włosi, kuchnia papieska czerpała z tradycyjnych, lokalnych przepisów. Zmiana nastąpiła, gdy władzę nad Kościołem Katolickim zaczęli sprawować przybysze z innych krajów, czyli m.in. z Polski, Niemiec i Argentyny. Zebraliśmy ulubione dania trzech ostatnich papieży.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć ulubione dania papieży

Sałatka ziemniaczana Benedykta XVI

Joseph Ratzinger urodził się w Niemczech. Zanim został papieżem Benedyktem XVI, doceniał szczególnie kuchnię bawarską. Znane przez siebie smaki wniósł do watykańskiego menu. W szczególności doceniał sałatkę ziemniaczaną, białą kiełbasę z cebulą i pieczoną wieprzowinę. Na deser podawano ciasto z wiśniami i bitą śmietaną. Niektórzy współpracownicy dodawali, że póki zdrowie papieża pozwalało, chętnie sięgał po niemieckie piwo.

Nie tylko kremówka świętego Jana Pawła II

Pontyfikat papieża Polaka trwał 27 lat. Przez ten czas wprowadził wiele polskich potraw, które pamiętał z Polski. Najchętniej sięgał po:

  • polskie pierogi,
  • kopytka z masłem i bułką tartą,
  • flaki,
  • smażonego karpia,
  • włoską odmianę kopytek, czyli gnocchi z pesto, którą szczególnie lubili jego watykańscy współpracownicy.

Święty Jan Paweł II znany był z zamiłowania do polskich ciast. W trakcie pielgrzymki do Polski w 1999 roku, będąc w Wadowicach, wspominał, jak po maturze szedł ze znajomymi na kremówki. Jednak to, niejedyne ciasta w jadłospisie tego papieża. W Watykanie Jan Paweł II zajadał się szarlotką z polskich jabłek, sernikiem i deserami z kaszubskich truskawek. Kuchnię prowadziły siostry sercanki z Polski i często podkreślały, że lubił jeść skromnie. Lubił młode ziemniaki ze zsiadłym mlekiem lub jajecznicę na boczku. Z dań włoskich papież lubił włoską zupę jarzynową, czyli minestrone.

Yerba mate papieża Franciszka

Kuchnia papieża Franciszka najczęściej opisywana jest jako zamiłowanie do steku z argentyńskiej wołowiny, pieczonych pierogów z mięsem i warzywami tzw. empanadas. Ze słodkości wybiera tradycyjny deser z Argentyny, czyli dulche de leche, czyli rodzaj kremowego budyniu o karmelowo-waniliowym smaku. Ponadto papież Franciszek wniósł do watykańskich murów zwyczaj picia yerba mate, czyli naparu z ostrokrzewu paragwajskiego. Papież nie stronił też od kawy, która w krajach Ameryki Południowej jest szczególnie popularna.

Na zdjęciu papież Benedykt XVI po przybyciu do kaplicy pierwszej australijskiej błogosławionej, wyniesionej na ołtarze przez Jana Pawła II, Mary MacKillop w Sydney, 17 lipca 2008 roku. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć ulubione dania kuchni papieskiej.

Kuchnia papieska Benedykta XVI. Co jadł papież z Niemiec? Ni...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kuchnia papieska Benedykta XVI. Co jadł papież z Niemiec? Nie tylko biała kiełbasa i sałatka ziemniaczana królowały w Watykanie - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl