Kuchnia papieska Franciszka. Co jadł papież z Argentyny? Nie tylko steki królowały w Watykanie

Anna Daniluk
Papież Franciszek znany był z upodobania kuchni argentyńskiej i włoskiej. Wprowadził do Watykanu zwyczaj picia yerba mate.
Papież Franciszek znany był z upodobania kuchni argentyńskiej i włoskiej. Wprowadził do Watykanu zwyczaj picia yerba mate. Wojciech Matusik/Polskapresse/Gazeta Krakowska
Pontyfikat papieża Franciszka rozpoczął się 13 marca 2013 roku, a zakończył w dniu śmierci 21 kwietnia 2025 roku. Od początku zyskał sympatię wiernych na całym świecie, a jego prostota i skromność stały się znakiem rozpoznawczym. Katolicy na całym świecie interesują się życiem papieży, w tym ich upodobaniami kulinarnymi. Zebraliśmy ulubione potrawy trzech papieży: Franciszka, Benedykta XVI i Jana Pawła II.

W skrócie

Kuchnia watykańska nie odbiega znacząco od tradycyjnej włoskiej kuchni w rzymskiej odsłonie. Do czasu, gdy na tronie Piotrowym zasiadali Włosi, kuchnia papieska czerpała z tradycyjnych, lokalnych przepisów. Zmiana nastąpiła, gdy władzę nad Kościołem Katolickim zaczęli sprawować przybysze z innych krajów, w tym z Polski, Niemiec i Argentyny. Zebraliśmy ulubione dania trzech ostatnich papieży.

Yerba mate papieża Franciszka

Kuchnia papieża Franciszka najczęściej opisywana była jako zamiłowanie do steku z argentyńskiej wołowiny, pieczonych pierogów z mięsem i warzywami tzw. empanadas. Ze słodkości wybierał dulche de leche, tradycyjny deser z Argentyny, czyli rodzaj kremowego budyniu o karmelowo-waniliowym smaku. Ponadto papież Franciszek wniósł do watykańskich murów zwyczaj picia yerba mate, czyli naparu z ostrokrzewu paragwajskiego. Papież nie stronił też od kawy, która w krajach Ameryki Południowej jest szczególnie popularna.

W galerii możesz zobaczyć ulubione dania papieży

Sałatka ziemniaczana Benedykta XVI

Joseph Ratzinger urodził się w Niemczech. Zanim został papieżem Benedyktem XVI, doceniał szczególnie kuchnię bawarską. Znane przez siebie smaki wniósł do watykańskiego menu. W szczególności doceniał sałatkę ziemniaczaną, białą kiełbasę z cebulą i pieczoną wieprzowinę. Na deser podawano ciasto z wiśniami i bitą śmietaną. Niektórzy współpracownicy dodawali, że póki zdrowie papieża pozwalało, chętnie sięgał po niemieckie piwo.

Nie tylko kremówka świętego Jana Pawła II

Pontyfikat papieża Polaka trwał 27 lat. Przez ten czas wprowadził wiele polskich potraw, które pamiętał z Polski. Najchętniej sięgał po:

  • polskie pierogi,
  • kopytka z masłem i bułką tartą,
  • flaki,
  • smażonego karpia,
  • włoską odmianę kopytek, czyli gnocchi z pesto, którą szczególnie lubili jego watykańscy współpracownicy.

Święty Jan Paweł II znany był z zamiłowania do polskich ciast. W trakcie pielgrzymki do Polski w 1999 roku, będąc w Wadowicach, wspominał, jak po maturze szedł ze znajomymi na kremówki. Jednak to, niejedyne ciasta w jadłospisie tego papieża. W Watykanie Jan Paweł II zajadał się szarlotką z polskich jabłek, sernikiem i deserami z kaszubskich truskawek. Kuchnię prowadziły siostry sercanki z Polski i często podkreślały, że lubił jeść skromnie. Lubił młode ziemniaki ze zsiadłym mlekiem lub jajecznicę na boczku. Z dań włoskich papież lubił włoską zupę jarzynową, czyli minestrone.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Papież Franciszek znany był z upodobania kuchni argentyńskiej i włoskiej. Wprowadził do Watykanu zwyczaj picia yerba mate.

Kuchnia papieska Franciszka. Co jadł papież z Argentyny? Nie...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl