Gdzie zjemy najlepsze pierogi na świecie? Polskie pierogi uchodzą za rarytas, to nasza polska duma RANKING

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Światowy portal kulinarny Taste Atlas, zrzeszających smakoszy z całego świata przygotował ranking najlepszych pierogów. Pod uwagę wzięto przysmaki serwowane w regionalnych restauracjach na wszystkich kontynentach. O miejscu na podium decydowały głosy tych, którzy pierogami się zajadają. Czy polskie pierogi smakowały?NA KTÓRYM MIEJSCU ZNALAZŁY SIĘ POLSKIE PIEROGI? KLIKNIJ DALEJ
Światowy portal kulinarny Taste Atlas, zrzeszających smakoszy z całego świata przygotował ranking najlepszych pierogów. Pod uwagę wzięto przysmaki serwowane w regionalnych restauracjach na wszystkich kontynentach. O miejscu na podium decydowały głosy tych, którzy pierogami się zajadają. Czy polskie pierogi smakowały?NA KTÓRYM MIEJSCU ZNALAZŁY SIĘ POLSKIE PIEROGI? KLIKNIJ DALEJ Krzysztof Szymczak
Światowy portal kulinarny Taste Atlas, zrzeszających smakoszy z całego świata przygotował ranking najlepszych pierogów. Pod uwagę wzięto przysmaki serwowane w regionalnych restauracjach na wszystkich kontynentach. O miejscu na podium decydowały głosy tych, którzy pierogami się zajadają. Czy polskie pierogi smakowały?

Pierogi to jedno z najbardziej ulubionych dań Polaków. Zajadamy się nimi nie tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia. Pierogi łączą w sobie różne tradycje kulinarne, różne doświadczenia i historie. Zamknięty w delikatnym cieście farsz to niespodzianka dla podniebienia. I choć pierogi wydają się proste w przygotowaniu, nie każdemu się udają. Za to te mistrzowskie, które rozpływają się w ustach chciałoby się jeść bez końca.

Tajemnica idealnego ciasta tkwi w zaparzeniu mąki wrzątkiem. Do ciasta (mąka 500 i niższa, z 1 kg zrobimy ok. 60 pierogów) nie dodaje się jajka, bo wtedy ciasto staje się twarde. Kiedy składniki połączą się w gładkie ciasto, odkładamy je na 15 minut, żeby gluten mógł się uwolnić i wpłynąć na strukturę ciasta. Po rozwałkowaniu szklanką wykrawamy kółka, do których nakładamy farsz. Wałkując unikajmy nadmiaru mąki do podsypywania, bo potem trudno będzie skleić brzegi ciasta. Można je delikatnie zwilżyć wodą.

Rodzajów farszów jest tak wiele jak wielu jest ludzi, bo zależy on tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni. Są oczywiście farsze tradycyjne, świąteczne, regionalne, ale są też te dyktowane smakiem i wirtuozerią kucharza – zdradza Marcin Latarski, szef kuchni.

Najbardziej tradycyjne polskie pierogi to te nadziewane kapustą i grzybami, ale już tylko w tym przypadku wariacji na temat może być wiele od nadzienia samą kapustą, po taką z dodatkiem grzybów leśnych lub pieczarek oraz mięsa.

Klasyczne pierogi z białym serem i ziemniakami (zwane teraz ukraińskimi) to smak, do którego przyznaje się wiele regionów.

Ciasto można nadziewać

:

  • owocami
  • serem z rodzynkami na słodko
  • kaszanką
  • kaszą
  • rybą
  • roślinami strączkowymi

Świetnie sprawdzają się w wersji farszu czekoladowego z gruszkami lub innymi owocami.

Ważne, by farsz był dobrze doprawiony. Mogą być takie dla mięsożerców jak i dla wegetarian, czy wegan. Wszystko zależy od nadzienia. A porcja pierogów może być pełnowartościowym posiłkiem jeśli w cieście zamkniemy i białko i warzywa lub owoce. Pierogi są dość pracochłonne (szczególnie dla mniej wprawionych), ale zaspokoją smaki niemal każdego. Na dodatek smakują też na zimno, ale też po podsmażeniu, do tego świetnie się mrożą jeśli przesadziliśmy z ilością.
Gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku, wyjmujemy pojedynczo łyżką cedzakową.

W naszej galerii zobaczcie jakie pierogi lubią na świecie. Wyniki mogą zaskakiwać.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Gdzie zjemy najlepsze pierogi na świecie? Polskie pierogi uchodzą za rarytas, to nasza polska duma RANKING - Express Ilustrowany

Wróć na i.pl Portal i.pl