Kwas chlebowy to napój w wielkimi tradycjami. Co szczęśliwsi mieli okazję próbować go u prababci, babci czy mamy.
Paweł Leszczyński, prezes stowarzyszenia Wolny Kraft, pomysłodawca Warszawskiego Festiwalu Piwa ma ambicje, by odtworzyć oryginalne stare polskie smaki. Robi kwas naturalny, na zakwasie i razowym chlebie. Co ważne: bez dodatku cukru, za to (w niektórych wariantach) z dodatkami chmielu, kminku lub kawy.
I co najważniejsze w duchu idei zero waste.
W Polsce nie lubimy wyrzucać chleba, mamy to zakorzenione kulturowo. Zaczęliśmy więc dumać, co możemy z nim zrobić niebanalnego i interesującego – mówi Paweł Leszczyński. – Recepturę opracowaliśmy sami, bazując na tym, jak kwas robiło się kiedyś – dodaje Michał Lassota, kolejny z członków Wolnego Kraftu. Nasz kwas powstaje więc z resztek razowego żytniego chleba i mieszanki słodów w procesie fermentacji zakwasem używanym do produkcji tego samego pieczywa. Jedno i drugie pozyskujemy z piekarni Putka – wyjaśnia Leszczyński. Co dalej? Brak konserwantów i filtracji. – To dlatego każda partia kwasu jest nieco inna, a jego smak zmienia się w czasie – dodaje.
- W Polsce nie lubimy wyrzucać chleba, mamy to zakorzenione kulturowo. Zaczęliśmy więc dumać, co możemy z nim zrobić niebanalnego i interesującego
– mówi Paweł Leszczyński.
– Recepturę opracowaliśmy sami, bazując na tym, jak kwas robiło się kiedyś – dodaje Michał Lassota, kolejny z członków Wolnego Kraftu. Nasz kwas powstaje więc z resztek razowego żytniego chleba i mieszanki słodów w procesie fermentacji zakwasem używanym do produkcji tego samego pieczywa. Jedno i drugie pozyskujemy z piekarni Putka
– wyjaśnia Leszczyński. Co dalej? Brak konserwantów i filtracji.
– To dlatego każda partia kwasu jest nieco inna, a jego smak zmienia się w czasie
– dodaje.
Dietetyczka Marta Warzocha-Szkupińska, zachęca do picia kwasu chlebowego.
– Owszem, są w nim węglowodany, ale także te złożone, które pełnią w jelitach rolę prebiotyków, czyli pożywki dla dobrych bakterii. Poza tym w procesie fermentacji powstaje kwas mlekowy, który zapewnia właściwe pH jelit. Do tego drożdże zawierają witaminy z grupy B, wspomagające funkcjonowanie m.in. systemu nerwowego. Można więc śmiało stwierdzić, że to napój dobry dla zdrowia.
Kwas z Wolnego Kraftu dodatkowo pomaga. Dochód ze sprzedaży pierwszej partii w całości trafi na cel charytatywny, dofinansuje punkt edukacyjno-integracyjny dla dzieci z Ukrainy, działający na terenie kompleksu Legia Tenis & Golf.
– Już teraz organizujemy w punkcie rozmaite zajęcia tematyczne – artystyczne i sportowe – a w najbliższym czasie planujemy wystartować z zajęciami z języka polskiego dla dzieci i ich opiekunów. Chcemy wesprzeć ich w procesie integracji z polskim społeczeństwem. I właśnie na ten cel potrzebujemy funduszy.
– mówi Kamil Dudek z Fundacji Legii.
Na ekoetykietach kwasu Wolnego Kraftu, zrobionych z materiałów z recyklingu, można zobaczyć hasło „By rzemiosło rosło”.
Kwas w projekt non profitowo, to firma Eticod, która zgodziła się nieodpłatnie zaprojektować i wydrukować ekoetykiety pochodzące z materiałów z recyklingu, oraz Thirst.pl który stworzył identyfikację graficzną i wspiera przedsięwzięcie doradztwem komunikacyjnym. To Dary Natury, Pijalnia Ziół oraz Ziołowy Zakątek, wspierające Wolny Kraft wiedzą dotyczącą ziół i ich zastosowania. To palarnia kawy HAYB czy wreszcie Yakima Chief Hops, które dostarczyły odpowiednio ziarna kawy i chmiel.
Jak widać, ten kwas już łączy ludzi. I ludziom pomaga. I będzie pomagać dalej, bo Stowarzyszenie Wolny Kraft planuje wprowadzić na rynek markę – stąd też drugie hasło na butelkach kwasu: „By rzemiosło rosło”. Można traktować je jako zapowiedź serii podcastów i kolejnych produktów – tak jak kwas produkowanych metodami rzemieślniczymi. Kiedy możemy spodziewać się kolejnych seriali? Wolny Kraft będzie o nich sukcesywnie informować. Na razie wiadomo, że naturalny kwas będzie sprzedawany w butelkach 0,33 l w cenie 7,90 zł. I że na początku będzie można spróbować go w stolicy: najpierw 21 września, a następnie w dniach 13-15 października podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa. Warto zapisać w kalendarzu i zajrzeć na degustację.
Ważne linki i informacje:
Strona projektu: https://kwaschlebowypomaga.pl/
Strona Stowarzyszenia Wolny Kraft: https://wolnykraft.org/
I odcinek serialu o kwasie chlebowym: