Odżywiając się właściwie, mamy pewność, że dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych dla jego prawidłowego funkcjonowania składników, i to w odpowiednich ilościach. Bardzo istotne jest również urozmaicenie diety.
O tym, jakie produkty, jak często i w jakich proporcjach powinniśmy spożywać, decyduje tzw. piramida
żywieniowa.
Należy jeść pięć małych posiłków dziennie, średnio co 3-4 godziny. Podstawą naszej diety powinny być produkty zbożowe, koniecznie z pełnego przemiału (razowy chleb, kasze, makaron) - zawierają niezbędne witaminy i mikroelementy oraz błonnik. Należy po nie sięgać podczas każdego posiłku.
Cztery, a nawet pięć razy dziennie powinno się jeść warzywa. Po owoce, będące bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, warto sięgać, ale rzadziej, ze względu na zawarty w nich cukier.
Bardzo ważne jest też dostarczanie wapnia i białka, co zapewnić może nabiał (np. mleko, jogurt, sery). Ryby, jaja, chude mięso drobiowe i warzywa strączkowe możemy zjadać dwa razy dziennie. Najlepiej wybierać zdrowe tłuszcze z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi - oliwę z oliwek lub inne oleje roślinne,
unikając masła, majonezów, śmietany itd.
Na naszym stole rzadko też powinny gościć tłuste mięsa lub wędliny oraz ciastka, czekoladki lub batony czy bułki pszenne.
Należy unikać konserwantów, gotowych półproduktów oraz niezdrowego jedzenia typu fast food.
Ostatnio coraz częściej do piramidy żywieniowej dołącza się... wysiłek fizyczny, co dobitnie świadczy o jego roli w zdrowym trybie życia.
Zalecany dzienny limit energii jest uzależniony od różnych czynników - płci, wieku, a także trybu życia: jeśli ktoś pracuje fizycznie, powinien dostarczać organizmowi więcej energii niż osoba prowadząca siedzący tryb życia.
Dla przykładu, limit kaloryczny dla 30-letniej kobiety o średniej aktywnosci fizycznej i prawidłowej masie ciała wynosi około 2000 kcal.
CZYTAJ TEŻ:
Do czego nam służą oleje w kuchni
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe Omega 3 i Omega 6
Uzdrowiskowe ABC, czyli zabiegi lecznicze