Salmonella w żółtym serze. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie. Uważaj, jeśli jesz ser Mazur

Damian Kelman
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii Salmonella w jednej partii sera żółtego w plastrach. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Salmonella w żółtym serze

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Newport w 1 z 5 próbek wskazanego produktu. Chodzi o produkt "Ser Żółty Mazur" w opakowaniach 150 gram o numerze partii "30.08/P6 16:59" nadający się do spożycia przed 28.11.2024 i o kodzie kreskowym 5900820008406.

Producent: Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE.

"Producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu. Organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające" - podano w komunikacie.

GIS ostrzega przed salmonellą

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella dostępne są na stronie internetowej GIS.

Na stronie GIS regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.

Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.

Czym jest salmonella?

Salmonella to rodzaj niebezpiecznej bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Zakażenie pałeczkami Salmonelli wywołuje chorobę zwaną salmonellozą i stanowi jedną z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych oraz biegunek bakteryjnych. Oprócz zatrucia bakteria może wywołać także tyfus oraz dur rzekomy.

Na zakażenie Salmonellą najbardziej narażone są noworodki, niemowlęta, małe dzieci, pacjenci szpitali, osoby o obniżonej odporności oraz pacjenci przyjmujący antybiotyki. U tych pacjentów infekcja pałeczkami Salmonelli i wywołane przez nie zatrucie pokarmowe przebiegają zazwyczaj najciężej.

Objawy zatrucia Samonellą pojawiają się po około 8 godzinach od zjedzenia zakażonych tą bakterią produktów żywnościowych. Zakażenie u dziecka i osoby dorosłej przebiega w zasadzie podobnie, przy czym u małych dzieci może mieć groźniejsze skutki z uwagi na ich niewykształconą odporność.

Główne objawy zatrucia to przede wszystkim:

  • gorączka,
  • ból brzucha,
  • biegunka,
  • wymioty.

Źródło:

Polska Agencja Prasowa

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Grzegorz
Sprytny sposób na reklamę
W
Wadima
Producenta wciągam na listę artykułów, których nie będę już kupował. Lista jest już duża. Niedługo wogóle nie będę kupował żarcia w sklepach!
T
Tüßkö Vision Network
Czy to ser SPOD LASKI ?
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl