Sos grzybowy ze świeżych grzybów. Jak zrobić pyszny dodatek do różnych dań [SPRAWDZONY PRZEPIS DOMOWY]

KW
Sos grzybowy z grzybów leśnych. Jak przyrządzić to pyszne danie - sprawdzony przepis
Sos grzybowy z grzybów leśnych. Jak przyrządzić to pyszne danie - sprawdzony przepis Pixabay
Przepis na sos grzybowy ze świeżych grzybów jest bardzo prosty. Każdy może to danie przyrządzić sam, najlepiej według sprawdzonego przepisu. Wystarczy mieć grzyby, cebulę, śmietanę i przyprawy. Dobrym dodatkiem jest też natka pietruszki. Sos ze świeżych grzybów leśnych możemy serwować z mięsem albo jako dodatek do kopytek, placków ziemniaczanych, klusek, kasz i makaronów.

Sos grzybowy ze świeżych grzybów nie jest daniem trudnym. Najważniejsze, by mieć dostęp do grzybów leśnych. Najlepiej zebrać je samodzielnie, bo wtedy mamy pewność, że są świeże.

Trzeba jednak dobrze znać się na gatunkach grzybów leśnych, bo wiele z nich może być łudząco podobnych do gatunków niejadalnych lub trujących. Świeże grzyby można też kupić – najlepiej jednak zrobić na stoisku, które posiada certyfikat grzyboznawcy. Wtedy mamy pewność, że grzyby sprawdził specjalista.

Sos grzybowy ze świeżych grzybów - jak go zrobić?

Zanim zaczniemy przygotowywać sos ze świeżych grzybów należy naszykować składniki. Przede wszystkim oczyścić grzyby. W bardzo wielu przepisach pojawia się zdanie, że należy je tylko oczyścić pędzelkiem i wilgotną szmatką. Często jednak to nie wystarcza.

Nie należy bać się mycia grzybów. Trzeba to zrobić jednak szybko i sprawnie, by grzyby nie nasiąkły wodą.

Potem zaś rozłożyć na ręcznikach kuchennych, by obeschły. Nie stanie się z nimi nic złego.

Oto sprawdzony przepis babci na sos grzybowy ze świeżych grzybów

Składniki na sos grzybowy ze świeżych grzybów:

  • ok. 30-50 dag świeżych grzybów leśnych
  • 1 spora cebula
  • śmietana 12 lub 18 proc.
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: gałka muszkatałowa i mielone ziele angielskie
  • opcjonalnie: ok. pół szklanki białego wytrawnego wina

Sos grzybowy ze świeżych grzybów - przygotowanie:

  1. Oczyszczone grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Panuje tu pełna dowolność – możemy je pokroić w paseczki bądź rozcinać kapelusze na cztery lub osiem części.
  2. Posiekać cebulę w piórka i podsmażyć na maśle na patelni nie dopuszczając do tego, by się zbrązowiła. Odłożyć cebulę do miseczki.
  3. Na tej samej patelni rozpuścić pozostałą część masła, a potem wyłożyć na patelnię grzyby. Nie należy się przejmować faktem, że mogą one puścić nieco wody czy soków. Grzyby należy smażyć ok. 5-6 minut na dość silnym ogniu. Dodać sól, pieprz do smaku (opcjonalnie gałkę muszkatałową i/lub odrobinę mielonego ziela angielskiego).
  4. Do grzybów na patelni dodać podsmażoną wcześniej cebulę i dalej dusić je na patelni ok. 5-6 minut. Można dolać pół szklanki białego wytrawnego wina. Wtedy należy poczekać, aż połowa odparuje.
  5. Do śmietany wlać dwie-trzy łyżki sosu z patelni, zamieszać, a następnie zahartowaną śmietanę dodać do grzybów. Dusić na wolnym ogniu ok. 3-5 minut. Na koniec dodać natkę pietruszki i świeżo zmielony pieprz.

Podobny sos można też zrobić z suszonych grzybów leśnych. Trzeba jednak pamiętać, by namoczyć je w wodzie co najmniej 12 godzin wcześniej.

Jak dusić grzyby - najlepsze sposoby

Jak zrobić risotto z grzybami

Jak najlepiej suszyć grzyby

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na i.pl Portal i.pl