Sos grzybowy ze świeżych grzybów nie jest daniem trudnym. Najważniejsze, by mieć dostęp do grzybów leśnych. Najlepiej zebrać je samodzielnie, bo wtedy mamy pewność, że są świeże.
Trzeba jednak dobrze znać się na gatunkach grzybów leśnych, bo wiele z nich może być łudząco podobnych do gatunków niejadalnych lub trujących. Świeże grzyby można też kupić – najlepiej jednak zrobić na stoisku, które posiada certyfikat grzyboznawcy. Wtedy mamy pewność, że grzyby sprawdził specjalista.
Sos grzybowy ze świeżych grzybów - jak go zrobić?
Zanim zaczniemy przygotowywać sos ze świeżych grzybów należy naszykować składniki. Przede wszystkim oczyścić grzyby. W bardzo wielu przepisach pojawia się zdanie, że należy je tylko oczyścić pędzelkiem i wilgotną szmatką. Często jednak to nie wystarcza.
Nie należy bać się mycia grzybów. Trzeba to zrobić jednak szybko i sprawnie, by grzyby nie nasiąkły wodą.
Potem zaś rozłożyć na ręcznikach kuchennych, by obeschły. Nie stanie się z nimi nic złego.
Oto sprawdzony przepis babci na sos grzybowy ze świeżych grzybów
Składniki na sos grzybowy ze świeżych grzybów:
- ok. 30-50 dag świeżych grzybów leśnych
- 1 spora cebula
- śmietana 12 lub 18 proc.
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- opcjonalnie: gałka muszkatałowa i mielone ziele angielskie
- opcjonalnie: ok. pół szklanki białego wytrawnego wina
Sos grzybowy ze świeżych grzybów - przygotowanie:
- Oczyszczone grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Panuje tu pełna dowolność – możemy je pokroić w paseczki bądź rozcinać kapelusze na cztery lub osiem części.
- Posiekać cebulę w piórka i podsmażyć na maśle na patelni nie dopuszczając do tego, by się zbrązowiła. Odłożyć cebulę do miseczki.
- Na tej samej patelni rozpuścić pozostałą część masła, a potem wyłożyć na patelnię grzyby. Nie należy się przejmować faktem, że mogą one puścić nieco wody czy soków. Grzyby należy smażyć ok. 5-6 minut na dość silnym ogniu. Dodać sól, pieprz do smaku (opcjonalnie gałkę muszkatałową i/lub odrobinę mielonego ziela angielskiego).
- Do grzybów na patelni dodać podsmażoną wcześniej cebulę i dalej dusić je na patelni ok. 5-6 minut. Można dolać pół szklanki białego wytrawnego wina. Wtedy należy poczekać, aż połowa odparuje.
- Do śmietany wlać dwie-trzy łyżki sosu z patelni, zamieszać, a następnie zahartowaną śmietanę dodać do grzybów. Dusić na wolnym ogniu ok. 3-5 minut. Na koniec dodać natkę pietruszki i świeżo zmielony pieprz.
Podobny sos można też zrobić z suszonych grzybów leśnych. Trzeba jednak pamiętać, by namoczyć je w wodzie co najmniej 12 godzin wcześniej.
Jak dusić grzyby - najlepsze sposoby
Jak zrobić risotto z grzybami
Jak najlepiej suszyć grzyby
