Spis treści
Zapiekanka ziemniaczana bezmięsna to pomysł na pyszny obiad
Przyrumieniona z wierzchu, w środku miękka i aromatyczna – zapiekanka ziemniaczana bezmięsna to pyszny i łatwy obiad. Robię ją w domu bardzo często, ponieważ pozwala na wykorzystanie składników, które leżą już od jakiegoś czasu w lodówce lub na kuchennej szafce i należy je jak najszybciej zużyć. Warzywa w tym daniu można dowolnie modyfikować – dodać na przykład świeżego pomidora lub też pominąć jakiś składnik, jak pieczarki. W wielu przepisach ziemniaki należy wcześniej ugotować, ale nie jest to konieczne. Robiłam to danie wielokrotnie i zapiekałam surowe ziemniaki, według mnie są nawet smaczniejsze niż te gotowane. Minusem jest dłuższy czas pieczenia, ale zdecydowanie warto zaczekać.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną bezmięsną
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
700 gramów ziemniaków (4-5 sztuk),
200 gramów cebuli (2 nieduże sztuki),
150 gramów papryki czerwonej (1 średnia sztuka),
250 gramów pieczarek,
250 gramów brokuła (pół sztuki),
150 gramów pomidorów suszonych w oleju (1 słoiczek),
100 gramów sera mozzarella (1 sztuka),
200 gramów startego żółtego sera,
2 jajka,
100 ml śmietanki 18%
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
suszony rozmaryn,
papryka wędzona,
czosnek w proszku,
łyżka masła.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną bezmięsną?
Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. To samo zrób z papryką.
Pieczarki umyj i pokrój w grube plasterki.
Brokuł umyj i podziel na drobne cząstki.
Pomidory odsącz z zalewy.
Mozzarellę pokrój w plastry.
Wysokie naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Nie zapomnij o ściankach.
Wszystkie przyprawy ze sobą wymieszaj w miseczce. Użyj po około dwie szczypty każdej z przypraw. Nie chowaj soli i pieprzu, będą jeszcze potrzebne.
Wykładaj warstwowo ziemniaki i warzywa tak, by pierwszą i ostatnią warstwę tworzyły ziemniaki. Każdą warstwę ziemniaków posyp przyprawami.
Mniej więcej w połowie składników dodaj mozzarellę. Wyłóż wszystkie składniki do końca.
Rozmieszaj w miseczce jajka i śmietankę, przypraw solą i pieprzem. Polej równomiernie zapiekankę.
Wierzch posyp tartym żółtym serem.
Przykryj naczynie żaroodporne pokrywką.
Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 1,5 godziny. Przed wyłączeniem sprawdź, czy ziemniaki są już miękkie.
Z czym podawać zapiekankę ziemniaczaną bezmięsną?
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
