U mnie w domu się nią zajadają! Prosta i szybka, bez gotowania ziemniaków. Zapiekanka ziemniaczana bezmięsna

Anna Moyseowicz
Zapiekanki są bardzo sycące, a przy tym rozgrzewające i po prostu pyszne! To świetna propozycja na obiad w zimowy dzień.
Zapiekanki są bardzo sycące, a przy tym rozgrzewające i po prostu pyszne! To świetna propozycja na obiad w zimowy dzień. Gingagi/ Getty Images
Zapiekanka ziemniaczana bezmięsna to wspaniały pomysł na obiad dla wegetarian, ale nie tylko. Jest pełna smaku i aromatu, sycąca, zdrowa, a przy tym robi się niemal sama! Wystarczy pokroić składniki, ułożyć je warstwowo, polać sosem i czekać, aż całość się upiecze, zamieniając w danie, na widok którego cieknie ślinka.

Spis treści

Zapiekanka ziemniaczana bezmięsna to pomysł na pyszny obiad

Przyrumieniona z wierzchu, w środku miękka i aromatyczna – zapiekanka ziemniaczana bezmięsna to pyszny i łatwy obiad. Robię ją w domu bardzo często, ponieważ pozwala na wykorzystanie składników, które leżą już od jakiegoś czasu w lodówce lub na kuchennej szafce i należy je jak najszybciej zużyć. Warzywa w tym daniu można dowolnie modyfikować – dodać na przykład świeżego pomidora lub też pominąć jakiś składnik, jak pieczarki. W wielu przepisach ziemniaki należy wcześniej ugotować, ale nie jest to konieczne. Robiłam to danie wielokrotnie i zapiekałam surowe ziemniaki, według mnie są nawet smaczniejsze niż te gotowane. Minusem jest dłuższy czas pieczenia, ale zdecydowanie warto zaczekać.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną bezmięsną

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 700 gramów ziemniaków (4-5 sztuk),

  • 200 gramów cebuli (2 nieduże sztuki),

  • 150 gramów papryki czerwonej (1 średnia sztuka),

  • 250 gramów pieczarek,

  • 250 gramów brokuła (pół sztuki),

  • 150 gramów pomidorów suszonych w oleju (1 słoiczek),

  • 100 gramów sera mozzarella (1 sztuka),

  • 200 gramów startego żółtego sera,

  • 2 jajka,

  • 100 ml śmietanki 18%

  • sól,

  • pieprz,

  • gałka muszkatołowa,

  • suszony rozmaryn,

  • papryka wędzona,

  • czosnek w proszku,

  • łyżka masła.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną bezmięsną?

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki.

  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. To samo zrób z papryką.

  3. Pieczarki umyj i pokrój w grube plasterki.

  4. Brokuł umyj i podziel na drobne cząstki.

  5. Pomidory odsącz z zalewy.

  6. Mozzarellę pokrój w plastry.

  7. Wysokie naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Nie zapomnij o ściankach.

  8. Wszystkie przyprawy ze sobą wymieszaj w miseczce. Użyj po około dwie szczypty każdej z przypraw. Nie chowaj soli i pieprzu, będą jeszcze potrzebne.

  9. Wykładaj warstwowo ziemniaki i warzywa tak, by pierwszą i ostatnią warstwę tworzyły ziemniaki. Każdą warstwę ziemniaków posyp przyprawami.

  10. Mniej więcej w połowie składników dodaj mozzarellę. Wyłóż wszystkie składniki do końca.

  11. Rozmieszaj w miseczce jajka i śmietankę, przypraw solą i pieprzem. Polej równomiernie zapiekankę.

  12. Wierzch posyp tartym żółtym serem.

  13. Przykryj naczynie żaroodporne pokrywką.

  14. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 1,5 godziny. Przed wyłączeniem sprawdź, czy ziemniaki są już miękkie.

Z czym podawać zapiekankę ziemniaczaną bezmięsną?

Zapiekankę ziemniaczaną podawaj na ciepło. Może ona stanowić samodzielne danie, ale też być dodatkiem do pieczeni czy kurczaka. Warto pamiętać o świeżych warzywach. Do zapiekanki będzie świetnie pasować mizeria, sałatka z ogórków i pomidorów czy też coleslaw.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl