Większość ludzi wie, że to, co i ile jedzą, odgrywa ważną rolę dla ich zdrowia. Ale naukowcy odkryli, że kapitalne znaczenie ma również czas, w którym spożywamy posiłek.
Kiedy jeść najwięcej?
Badania pokazują, że większość kalorii powinniśmy przyjmować we wczesnych godzinach — na przykład jedząc obfite śniadanie, skromny lunch i małą kolację.
Ten wzorzec jedzenia jest zgodny z naszym rytmem okołodobowym, wrodzonym 24-godzinnym zegarem, który reguluje wiele aspektów naszego zdrowia, od codziennych wahań hormonalnych i temperatury ciała po cykle snu i czuwania.
Najlepiej trawimy rankiem
Ze względu na sposób, w jaki działają nasze wewnętrzne zegary, nasze ciała są przygotowane do trawienia i metabolizowania pokarmu wcześnie rano. W miarę upływu dnia nasz metabolizm staje się mniej wydajny. Badania pokazują, że posiłek spożyty o 9 rano może dać inne efekty metaboliczne niż ten sam posiłek spożyty o godzinie 21.
Ta rozwijająca się dziedzina badań, znana jako chrono-żywienie, reprezentuje zmianę paradygmatu w sposobie, w jaki badacze żywienia myślą o żywności i zdrowiu.
Ważny jest czas posiłków
Zamiast skupiać się wyłącznie na składnikach odżywczych i kaloriach, naukowcy coraz częściej zwracają uwagę na czas posiłków i odkrywają, że może to mieć ogromny wpływ na wagę, apetyt, ryzyko chorób przewlekłych oraz zdolność organizmu do spalania i magazynowania tłuszczu.
To jest coś, na co do niedawna nikt w żywieniu nie patrzył – zawsze chodziło o to, co jesz i jaka jest wartość energetyczna twojego jedzenia lub zawartość węglowodanów, białka i tłuszczu – mówi Marta Garaulet, profesor fizjologii i żywienia na Uniwersytecie w Murcji w Hiszpanii, który bada pory posiłków i ich wpływ na otyłość i metabolizm.
Kolacja na kilka godzin przed snem
W dzisiejszym świecie ludzie często pomijają śniadanie i objadają się wieczorem po długim dniu pracy. Naukowcy twierdzą, że jeśli to możliwe, lepiej byłoby zrobić coś przeciwnego — lub przynajmniej odłożyć kolację na kilka godzin przed snem.
Garaulet odkryła, że nawet w jej Hiszpanii, która słynie z kultury późnego jedzenia, ludzie, którzy zazwyczaj jedzą obfity lunch w południe i lekką kolację, mają mniej problemów metabolicznych niż ci, którzy spożywają dużo kalorii w nocy.
- W Hiszpanii główny posiłek jest w środku dnia, między 14 a 15 – powiedziała. - Zjadamy od 35 do 40 procent naszych kalorii w środku dnia. I chociaż jemy obiad późno, nie jemy dużo.

lena