Luzowane udko kurczaka z grilla, podawane z cukinią, papryką i bakłażanem
Składniki na 4 porcje:
4 udka z kurczaka
Papryka słodka - około 200 gramów
Tymianek świeży - 1 doniczka
Duża główka czosnku
3 cebule
Sos sojowy - około 150 mililitrów
Imbir świeży - około 100 gramów
Oliwa - około 250 mililitrów
2 cukinie
3 bakłażany
Duża świeża papryka
Sól, pieprz – do smaku
Wykonanie
Z udek pozbywamy się kości, lekko rozbijamy, przyprawiamy papryką słodką, sosem sojowym, imbirem świeżym, czosnkiem, cebulą, sola, pieprzem odstawiamy aby się dobrze zamarynowały. Cukinię i bakłażana kroimy w plastry 1cm, zasalamy , wycieramy nadmiar wody, warzywa i paprykę przyprawiamy oliwa, solą pieprzem, czosnkiem, tymiankiem. Udka trafiają na grilla, w połowie grillowania dodajemy warzywa i również grillujemy do miękkości.