Parzybroda, ślepe ryby i szneka z glancem. Najdziwniejsze dania kuchni wielkopolskiej. Przysmaki znane nie tylko w Poznaniu

Anna Daniluk
Charakterystyczna nazwa wzięła się z języka niemieckiego, które określa drożdżówkę w kształcie ślimaka z lukrem. W poznańskich cukierniach można dostać je w wielu rodzajach.
Charakterystyczna nazwa wzięła się z języka niemieckiego, które określa drożdżówkę w kształcie ślimaka z lukrem. W poznańskich cukierniach można dostać je w wielu rodzajach. Marek Zakrzewski/Polska Press
Kuchnia Wielkopolski najczęściej kojarzy się z używaniem dużej ilości twarogu, ziemniaków i cebuli. Doskonałym przykładem są pyry z gzikiem, dla wielu osób sztandarowy przykład poznańskiego jedzenia. A słyszeliście kiedyś o parzybrodzie, ślepych rybach albo o zupie rumpuć? Sprawdziliśmy, jakie dania mogą zaskoczyć turystów przybyłych do Wielkopolski.

W skrócie

Ziemniaki w kuchni wielkopolskiej

Ziemniaki w województwie wielkopolskim darzy się szczególną sympatią. Do tego stopnia, że powstało Poznańskie Muzeum Pyry. Smakosze ziemniaków mogą zwiedzać wystawy czasowe i stałe, a w trakcie wizyty poznać wiele ciekawostek dotyczących popularnego warzywa. Jednak nie same ziemniaki są najbardziej charakterystycznymi daniami Wielkopolski. Zebraliśmy najbardziej zaskakujące potrawy ze względu na nazwę lub składniki.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię z tradycyjnymi daniami z kuchni wielkopolskiej

Kuchnia wielkopolska – potrawy o zaskakującej nazwie

Parzybroda
Zupa z kapusty, ziemniaków, warzyw korzeniowych i mięsa. Smak zupie nadają suszone grzyby. W zupie widoczne są tłuste oka i kawałki warzyw. Konsystencja dania jest dość gęsta i zawiesista. Potrawa znalazła się na liście produktów tradycyjnych w 2009 roku.

Plyndze
Inne nazwy tego dania to plendze i plindze, a oznaczają po prostu placki ziemniaczane. Słowo to pochodzi z gwary poznańskiej. W wyraźny sposób można wyczuć podsmażoną cebulę, która nadaje plyndzom wyjątkowego aromatu. Za konsystencję odpowiadają starte ziemniaki. Intrygować może fakt, że plyndze podawane są też na słodko z konfiturą lub posypane cukrem. Danie zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych w 2009 roku.

Rumpuć
Treściwe, sycące danie na bazie wywaru z żeberek. Wśród składników znajdują się powszechnie dostępne warzywa, takie jak:

  • marchewka,
  • zielony groszek
  • żółte ziemniaki
  • pietruszka
  • i dekoruje się posiekaną natką pietruszki.

Z języka niemieckiego rumpuć nazywa się też ajntopfem. Wtedy podkreśla się sposób przygotowania posiłku w jednym garnku. Danie wpisano na listę produktów tradycyjnych w 2010 roku.

Ślepe ryby
Nazwa może wprowadzać w błąd, bo w składzie tego dania nie znajdziemy ryb. Ślepe ryby to zupa ziemniaczana (kartoflana). Ugotowane ziemniaki przeciera się na papkę i dodaje tłuszcz dla smaku. Na koniec dorzuca się śmietanę zagęszczoną mąką lub maślanką. Dawniej zupa była postna, obecnie dodaje się do niej kiełbasę lub wędzonkę. Zupa powinna być gęsta, gdyż w dawniejszych czasach była jedynym posiłkiem na obiad. Potrawa została wpisana na listę produktów tradycyjnych w 2009 roku.

Kuchnia wielkopolska – chleb i olej

Chleb cygański
Chleb żytnio-pszenny przyrządzany na zakwasie i drożdżach. Dawniej chleb był pieczony jedynie w sobotę. Nazwa wzięła się od grupy, dla której przygotowywany był chleb. Zaczęto go piec w latach 40. XX wieku. Romowie z czasem opuszczali tereny Wielkopolski, ale nazwa chleba została. Wypiek wpisano na listę produktów tradycyjnych w 2009 roku.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zobacz także: Pierekaczewnik, hałuszki i rejbak ze skwarkami. Oto 7 tradycyjnych dań do wypróbowania na Podlasiu. Fani ziemniaków będą wniebowzięci

Olej rydzowy
Nazwa pochodzi od lnianki, która jest rośliną oleistą. Potocznie w Wielkopolsce olej ten nazywa się rydzem. Nie należy mylić z popularnym grzybem. Olej rydzowy ma wyrazisty, ostry smak i aromat. Został wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2006 roku.

Charakterystyczna nazwa wzięła się z języka niemieckiego, które określa drożdżówkę w kształcie ślimaka z lukrem. W poznańskich cukierniach można dostać je w wielu rodzajach.

Parzybroda, ślepe ryby i szneka z glancem. Najdziwniejsze da...

Źródło:

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Piękny wolej Casha ucieszył Stadion Śląski. Polska ukąsiła Mołdawię

Piękny wolej Casha ucieszył Stadion Śląski. Polska ukąsiła Mołdawię

Lewandowski pojawił się na ławce i szybko z niej zniknął. Dlaczego?

Lewandowski pojawił się na ławce i szybko z niej zniknął. Dlaczego?

Wróć na i.pl Portal i.pl