Pizza jak z pieca w 3 minuty. Odgrzej ją bez piekarnika, bez mikrofalówki i bez rozczarowania. Pokochasz ten sposób od pierwszego kęsa

Gabriela Fedyk
Najlepszy sposób na podgrzanie pizzy to ten z użyciem patelni.
Najlepszy sposób na podgrzanie pizzy to ten z użyciem patelni. freepik
Na pewno zdarzyło ci się nie zjeść całej pizzy. Są ludzie, którzy lubią ją też na zimno, ale jeżeli podobnie jak ja wolisz ją na ciepło, to ten sposób na odgrzanie resztek pizzy zmieni twoje życie. I nie – nie musisz rozgrzewać piekarnika ani godzić się na gumowatą konsystencję po wyjęciu jej z mikrofalówki. To o wiele prostsze i smaczniejsze rozwiązanie.

Spis treści

Jak odgrzać resztki pizzy z lodówki? Sposób idealne odgrzanie pizzy

Niby prosta rzecz, ale odgrzewanie pizzy to sztuka – zwłaszcza jeżeli zależy ci na efekcie jak z pizzerii. Większość osób odruchowo sięga po mikrofalówkę, ale to właśnie ona często zmienia pyszną pizzę w gumowaty placek. Piekarnik bywa lepszy, choć potrafi przesuszyć ciasto. A co, jeśli istnieje sposób, który łączy wszystko to, co w pizzy najlepsze: chrupiący spód, sprężyste ciasto i ciągnący ser?

Na TikToku furorę robi trik kulinarnego twórcy Doma Meliera (@dommelier), który przekonuje, że idealny efekt możesz osiągnąć przy pomocy prostego naczynia. Chodzi o… patelnię! I choć może brzmi to zbyt prosto, to tysiące internautów potwierdzają: to działa.

Jaka jest najlepsza metoda podgrzewania pizzy na patelni?

Zdaniem Doma Meliera podgrzanie pizzy na patelni to „jedyny słuszny sposób”. Pizza podgrzana w taki sposób przypomina tę świeżo wyjętą z pieca. Mikrofalówka sprawia, że ser staje się lepki w nieprzyjemny sposób, a ciasto gumowate. Z kolei piekarnik może przesuszyć zarówno wierzch, jak i spód. Patelnia z dodatkiem pary wodnej, którą uzyskasz przez przykrycie naczynia, pozwala połączyć to, co najlepsze z obu tych domowych metod.

Jak odgrzać pizzę na patelni? Najlepszy sposób na odświeżenie pizzy krok po kroku

Jeśli masz w lodówce kawałek pizzy z wczorajszego wieczoru i chcesz, by znów smakowała jak prosto z pieca – sięgnij po patelnię. To szybki, prosty sposób, który sprawi, że spód będzie przyjemnie chrupiący, a ser na wierzchu znów się rozpuści.

Podgrzej pizzę, postępując zgodnie z tą instrukcją, a unikniesz kulinarnego rozczarowania:

  1. Rozgrzej patelnię – najlepiej większą, z grubszym dnem i pokrywką.

  2. Połóż kawałek pizzy na suchej patelni – nie dodawaj tłuszczu. Podgrzewaj przez około 30-60 sekund, aż spód zacznie się lekko rumienić.

  3. Dodaj odrobinę wody – dosłownie kilka kropel, najlepiej przy brzegu patelni, nie na samą pizzę.

  4. Przykryj pokrywką – para sprawi, że ser znowu stanie się miękki i ciągnący.

  5. Podgrzewaj jeszcze przez 2-3 minuty – aż pizza będzie gorąca, pachnąca i znów pyszna.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

Efekt podgrzewania pizzy na patelni z pokrywką jest naprawdę zaskakujący – spód jest chrupiący, wierzch delikatnie wilgotny, a ser ciągnie się jak marzenie. Choć nie jest to najszybszy sposób, to z pewnością najsmaczniejszy.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Komentator zawiedziony postawą Lewandowskiego. Powiedział, co mu się nie podoba

Komentator zawiedziony postawą Lewandowskiego. Powiedział, co mu się nie podoba

Masakra podczas kursu. Wiele osób zginęło podczas ataku rosyjskich rakiet

Masakra podczas kursu. Wiele osób zginęło podczas ataku rosyjskich rakiet

Wróć na i.pl Portal i.pl