Specjały Turcji, Bułgarii, Grecji, Serbii, Chorwacji, Macedonii oraz Bośni w jednym menu, do tego nadmorski wystrój i regionalna muzyka natychmiast was przeniosą na czas rodzinnego obiadu na Półwysep Bałkański. Zaraz po złożeniu zamówienia zostaniecie poczęstowani czymś w rodzaju czekadełka, czyli ciepłym pieczywem z aromatyczną oliwą. Tylko się zanadto nie opychajcie!
Bo mimo że pyszna to przekąska - szkoda byłoby nie zjeść do końca np. (o ile zamówicie) faszerowanej kozim serem papryki , gołąbków z liści winogron w sosie jogurtowo-miętowym albo którejś z sałatek. Po starterze czas na zupę, a tych w Tabace dostatek. Można od razu przejść do mięsiw. Skoro jesteśmy w tawernie - nie brakuje tu morskich stworzeń. Krewetki, kalmary, a w czwartki i w piątki mule. Z ryb - sola, łosoś, dorada...
Oprócz klasycznego menu tawerna oferuje menu dziecięce (zestaw z panierowanymi polędwiczkami z kurczaka lub ze smażonym filecikiem z łososia). W każdą niedzielę od godz. 14.00 do 18.00 na gości z maluchami czeka opiekunka. A od marca co niedziela odbywają się bezpłatne warsztaty kulinarne dla dzieci. W specjalnym kąciku, pod okiem profesjonalistki, najmłodsi uczą się przyrządzać ulubione potrawy. Każdy maluch dostaje fartuszek i czapkę kucharską. I jeszcze jedno. Każda niedziela jest w Tabace dniem bez papierosa - obowiązuje całkowity zakaz palenia. Dzięki temu dzieciaki są całkowicie wolne od dymu papierosowego.
Turecka zupa z soczewicy
Składniki: 25 dag czerwonej soczewicy, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, cebula, marchewka, pietruszka, mały seler, szczypta kurkumy, curry i chilli wg gustu, łyżka masła, sól.
Sposób przygotowania: Soczewicę dokładnie umyć, zalać litrem wody, dodać masło, liście laurowe, ziele angielskie i gotować przez 15 min. W tym czasie obrane warzywa p0kroić w kostkę i wrzucić do garnka. Gotować przez kwadrans na mniejszym ogniu. Pod koniec doprawić do smaku. Podawać z połówką cytryny.