W skrócie
Co oznacza eton mess? Nazwę deseru często tłumaczy się jako truskawkowy bałagan, ponieważ przeważnie podaje się go właśnie z tymi owocami. Historia deseru jest ciekawa i zabawna. Miał on powstać przez przypadek podczas rozgrywek krykieta między szkołami w Eton i Harrow pod koniec XIX wieku. Niesforny pies przewrócił kosz z przygotowaną na tę okazję bezę Pavlovą. Uczniom nie przeszkodziło to w zjedzeniu przysmaku, który szybko przełożono do naczyń. Dziś eton mess jest jednym z popularniejszych brytyjskich deserów na całym świecie. Warto go zrobić, bo jest bardzo prosty do przygotowania, a smakuje wybornie. Zazwyczaj podaje się eton mess z bitą śmietaną, ale tym razem proponujemy zastąpić ją lodami. Będzie jeszcze prościej!
Eton mess – przepis na deser z truskawkami i lodami
Czas przygotowania: 10 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 2 lody na patyku truskawkowe z migdałami w białej czekoladzie Choco Charlie,
- kilkanaście bezików Sielanka,
- świeże truskawki lub maliny,
- świeża mięta.
Polecam także: Bajecznie pyszny deser z mascarpone i ciasteczkami. Niebo w gębie
Jak zrobić eton mess z truskawkami i lodami?
- Przygotowałam niskie szklanki. W każdej z nich umieściłam rozkruszone ciasteczka bezowe.
- Truskawki umyłam i pokroiłam na plasterki. Ułożyłam w szklankach.
- Lody wyjęłam z opakowania i pokroiłam na kawałki. Nie muszą być równe i nie szkodzi, jeśli czekolada odpadnie. Wyjęłam z nich patyczki.
- Kawałki lodów umieściłam w szklankach na bezikach i truskawkach.
- Lodowy eton mess posypać resztą ciastek bezowych i udekorować miętą.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!